Kromowidjojo sluit WK af met zilver op 50 vrij

Print
Kromowidjojo sluit WK af met zilver op 50 vrij

Afbeelding: ANP

Zwemster Ranomi Kromowidjojo heeft op de slotdag van de WK in Boedapest haar vierde medaille gepakt. De 26-jarige Groningse tikte zondag in de finale van de 50 meter vrije slag als tweede aan, vlak achter wereldrecordhoudster Sarah Sjöström.

De Zweedse zegevierde in 23,69 seconden, Kromowidjojo zette met 23,85 een nieuw Nederlands record neer. Het nationale record stond sinds 2009 met 23,96 op naam van Marleen Veldhuis.

Brons
Voor 'Kromo' betekende het haar vierde medaille in Boedapest. Ze leidde eerder de estafettezwemsters naar het brons op de 4x100 vrij en de gemengde ploeg naar zilver op hetzelfde nummer. Individueel pakte de drievoudig olympisch kampioene zilver op de 50 vlinder.

Op de 50 vrij pakte Kromowidjojo in 2013 haar enige individuele wereldtitel. Ze had zich dit keer als vierde geplaatst voor de finale, waarin Sjöström na haar wereldrecord uit de halve finales (23,67) de topfavoriete was. Kromowidjojo lag na de van haar bekende sterke start even vooraan, maar ze zag de Zweedse halverwege de race voorbij snellen. De Groningse bleef wel goed in het spoor van Sjöström en tikte als tweede aan, voor het eerst onder de 24 seconden en zelfs dik ook.

Twaalf honderdsten
De Amerikaanse Simone Manuel pakte het brons in 23,97, olympisch kampioene Pernille Blume viel met 24,00 net naast het podium (vierde). Titelverdedigster Bronte Campbell uit Australië eindigde in de finale als laatste (24,58). Kromowidjojo had twee jaar geleden bij de WK in Kazan zilver gepakt achter Campbell. Op de Spelen van Rio 2016 werd ze slechts zesde, al bedroeg het verschil met Blume slechts twaalf honderdsten van een seconde.

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →