In Bergen is het nog relaxter fietsen dan op Ameland

Print
In Bergen is het nog relaxter fietsen dan op Ameland

De fietsen kunnen weer uit de schuur. Afbeelding: ANP

Als je ergens ontspannen kunt fietsen, is het wel in de kop van Noord-Limburg. In de gemeente Bergen om precies te zijn.

Sterker nog, het fietsgenot is er nog groter dan op het Waddeneiland Ameland. Dat stelt althans de Fietsersbond op basis van een landelijke enquête online. In een tijdsbestek van drie maanden konden fietsers op internet vragen beantwoorden. Of er bij gladheid goed gestrooid wordt op de fietspaden. Hoe groot de overlast er van bijvoorbeeld scooters is. Of de gemeente in kwestie veel doet aan fietspromotie. In totaal reageerden 45.742 fietsers uit het hele land. Voor de bond het grootste onderzoek ooit.

Waardering
De ondergrens lag bij 50 reacties per gemeente, vertelt Jaap Kamminga, projectleider van de verkiezing Fietsstad 2018. Uit Bergen kwamen er 55 binnen, in Vaals bijvoorbeeld reageerden er zo weinig dat die reacties niet zijn meegewogen. De Bergenaren gaven per vraag een dermate hoog waarderingscijfer dat hun gemeente nu in ieder geval het predicaat ‘meest ontspannende plek om te fietsen’ van de bond heeft gekregen. Ameland (3600 inwoners) deelt met Losser plek 3. Rijssen-Holten in Overijssel staat de tweede plaats.


Maar daarmee is Bergen nog niet Fietsstad 2018. Welke gemeenten dat worden, daarover buigt de Fietsersbond zich nog. Er wordt gekeken in de categorieën klein, middelgroot en groot. "De mening van de bevolking kennen we nu. Nu gaan we als bond kijken naar gegevens over fietsnetwerken, voorrang op rotondes voor fietsers en onnodige omrijroutes", licht Kamminga toe.

Titel
Rond de jaarwisseling wordt bekend welke gemeenten in de prijzen vallen. Nee, het is geen geldprijs. "We komen met een top 100 van beste fietsgemeenten. We willen daarmee ook gemeenten stimuleren het beter te doen. En voor de winnaars is een titel publicitair interessant." Wethouder Antoon Splinter (toerisme, recreatie) van Bergen beaamt dat. "ik ben benieuwd. Een titel zou een mooie opsteker zijn voor onze toeristische ondernemers. Ik zie het hier elk weekend drukker worden. Qua fietspaden hebben we het prima voor elkaar. En Bergen ligt tussen Maasvallei en Maasduinen in een prachtige omgeving. Als al die fietsers ook nog het nodige besteden, is dat helemaal prachtig."

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →