‘Intensieve veehouderij is economisch en moreel failliet’

Grote rookwolken bij de brand in een varkensstal in het dorp Erichem. Duizenden varkens kwamen om.© ANP

Een groeiend aantal dieren-artsen keert zich tegen het eigen ‘gedoog-beleid’ in de intensieve veehouderij, waarbij dierenwelzijn ondergeschikt lijkt aan economische belangen. Een gesprek met twee bezorgde Limburgse dierenartsen.

Stefan Dölcken

Ze noemen zich de Caring Vets, vrij vertaald ‘dierenartsen die het wat kan schelen’. Het zijn er inmiddels landelijk iets meer dan honderd, van wie momenteel vijf in Limburg. Hun missie: verbeteren van het welzijn van het dier, zoals de beroepscode aangeeft. Om te beginnen in de intensieve veehouderij. Zonder vrees voor repercussies, zonder zich ondergeschikt te maken aan de belangen van veehouders en vleesverwerkers. SchipperenWant daar schort het nog vaak aan, zegt een van de Limburgse Caring Vets, Wim de Leeuw (61). Hij houdt praktijk in Valkenburg en werkte zelf enige tijd in de veesector in Noord-Brabant. "Je merkt dat je als dierenarts onderdeel wordt van het systeem, of je dat wilt of niet. De belangen zijn groot, waardoor je akkoord gaat met zaken waar je niet achter kunt staan. Je kunt dat ‘gedoogbeleid’ noemen.”

Lees het complete artikel in de krant van vandaag.

Al abonnee? klik hier om naar de digitale krant te gaan.

Nog geen abonnee en verder lezen?Probeer de digitale krant dan 4 weken gratis!

Probeer nu

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal