Twee baby's overlijden in te hete auto; roep om alarm zwelt aan

© AD/Thinkstock

Nadat dit weekeinde opnieuw twee baby's zijn overleden, die urenlang in een hete auto waren achtergelaten in de Amerikaanse staat Arizona, zwelt de roep om een alarm in kinderzitjes aan. Sinds 1990 zijn in de VS zeker 800 kinderen op eenzelfde manier overleden.

AD/Tynke Landsmeer

Terwijl de temperatuur het afgelopen weekeinde opliep tot boven de 38 graden, lieten ouders hun eenjarige zoontje ruim twee uur lang in de auto op een parkeerplaats van de kerk zitten. Toen de moeder hem vond, was het jongetje al overleden.

Eerder dit weekeinde gebeurde nagenoeg hetzelfde met een 7 maanden oude baby. Het jongetje overleed aan oververhitting nadat hij een onbekend aantal uren alleen in de auto had doorgebracht, omdat de grootouders waren vergeten hem naar de crèche te brengen.

Alarm in autoEen alarm in de auto zou ouders en verzorgers er attent op kunnen maken dat er nog iemand in de auto is achtergebleven. In de meeste gevallen gaat de politie namelijk niet uit van kwade wil, maar van pure nalatigheid. Verzorgers zijn nu lastig te vervolgen, omdat zelden kan worden vastgesteld of er opzet in het spel is.

Vorige week diende de Amerikaanse Senaat een wet in die het autofabrikanten moet verplichten technologie aan te brengen die bestuurders kan waarschuwen als er iemand in de auto is achtergebleven zodra de motor uitgaat, zoals nu bijvoorbeeld ook het geval is met lichten die aan blijven staan.

Gevangenis"Rechter staan nu vaak voor een duivels dilemma", zegt Janette Fennell van kinderrechtenorganisatie KidsandCars.org tegen ABC News. "Met zulke technologie is het voor een rechter veel eenvoudiger: je hebt het alarm genegeerd, je gaat de gevangenis in."

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal