Politie arresteert beruchte Roemeense stuntrovers na roof op A73

De dieven gingen in 'James Bond'-stijl te werk, blijkt ook uit een video van een van hun roofacties.© YouTube

Na een jarenlange, intense jacht heeft de Nederlandse politie dit weekend een van de meest spectaculair opererende bendes van Europa opgepakt. De verdachten liepen tegen de lamp na een roof op de A73 bij Horst vorige week, waarbij voor een half miljoen euro aan iPhones uit een vrachtwagen werd gestolen.

ANP

De dieven haalde de vrachtwagen in de nacht van 24 op 25 juli op de A73 ter hoogte van Horst leeg. Ze gingen te werk volgens de 'Roemeense methode' waarbij een vrachtwagen van achteren met een geprepareerde auto benaderd wordt. Al rijdende zag een van de verdachten kans het slot van de vrachtwagen te forceren en de deur te openen.

Klimmen
Vervolgens klom één van de verdachten, via de motorkap van de achterop rijdende auto, aan boord van de vrachtwagen. Hierna laadde hij vanuit de vrachtwagen de dozen met iPhones over, via het geprepareerde dakraam van het autobusje. Volgauto’s hielden ander verkeer op afstand.

De Roemeense groep stuntdieven haalde sinds begin 2015 op die manier zeventien rijdende vrachtwagens vol dure goederen leeg, aldus De Telegraaf.
Half miljoen euro aan iPhones
De politie lokaliseerde de verdachten op een bungalowpark in het Gelderse Otterlo. Het gaat om vijf Roemeense mannen tussen de 33 en 43 jaar. Hun huisje bleek een roversnest, waarin de buit lag van een half miljoen euro aan iPhones. Voor de deur werd ook de speciaal geprepareerde overvalwagen gevonden.

De mannen worden dinsdag voorgeleid bij de rechter-commissaris, die moet beslissen of ze vast blijven zitten. Waar de Roemenen terecht zullen staan is nog niet bekend.

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal