Franse actrice Jeanne Moreau (89) overleden

Jeanne Moreau© AFP

De legendarische Franse actrice Jeanne Moreau (89) is vandaag overleden. Volgens Franse media werd de ster dood aangetroffen in haar woning. Haar huishoudster zou haar hebben gevonden. Moreau was een van de bekendste Franse artiesten en is behalve als actrice ook als zangeres beroemd geworden.

ANP

Moreau, dochter van een Franse caféhouder en een Britse danseres, werd vooral bekend door haar rollen in de films Les Amants en Jules et Jim. Volgens de online encyclopedie Wikipedia studeerde Moreau aan het Conservatoire van Parijs waar ze toneellessen volgde. Vervolgens maakte ze op 20-jarige leeftijd haar toneeldebuut op het theaterfestival van Avignon. Hierna werd ze uitgenodigd om lid te worden van het zeer prestigieuze Comédie-Française. Ze was in 1948 de jongste persoon die een vast lid werd van dit Franse theatergezelschap.

Weigerde make-up te gebruikenMoreau speelde vervolgens in verscheidene B-films. Filmmakers vonden haar echter niet fotogeniek genoeg om filmster te worden, vermoedelijk vanwege haar weigering make-up te gebruiken. De Franse filmregisseur Louis Malle zag in haar een groot talent en regisseerde haar grote doorbraak, de film Ascenseur pour l'échafaud (1957) ook bekend onder de Engelse titels Elevator to the Gallows en Frantic).RelatieRegisseur Malle en Jeanne Moreau kregen een kortstondige relatie. Het jaar daarop regisseerde Malle haar voor het succesvolle, maar controversiële Les Amants, een sensuele film over een verveelde huisvrouw die een buitenechtelijke relatie aangaat met een vreemdeling. Onder andere vanwege een beruchte naaktscène kwam de film met moeite door de Amerikaanse censuur. Dankzij deze twee films werd ze beschouwd als een van de belangrijkste actrices van de Franse Nouvelle Vague. In 1961 was ze te zien in haar internationaal succesvolste film, Jules et Jim van François Truffaut. Met hem maakte ze in 1968 een tweede film, La mariée était en noir. Gedurende de jaren zestig speelde ze in nog meer films van grote regisseurs, waaronder Michelangelo Antonioni (La Notte, 1961), Luis Buñuel (Le Journal d'une femme de chambre, 1964) en verscheidene films van Orson Welles.

FilmsVanaf de jaren zestig tot de jaren negentig acteerde ze in ettelijke films, waarbij ze grote Hollywoodprojecten vaak afwees ten gunste van Europese producties. Zo was ze te zien in Les Valseuses van Bertrand Blier (1974) en La Femme Nikita van Luc Besson (1990). Jeanne Moreau trad tweemaal op als voorzitter van de jury van het Filmfestival van Cannes, in 1975 en 1995.

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal