Limburgers vast bij stuw op Maas in Frankrijk

De Maas bij Fumay, bij de Belgische grens waar tientallen boten gestrand zijn door een kapotte stuw.© Wikipedia

Honderden vaartoeristen kunnen al dagen geen kant op de Maas in Frankrijk, vlak bij de Belgische grens. Een oude stuw heeft het begeven waardoor het vaarverkeer stil ligt. Mogelijk gaat het nog weken duren.

Redactie

Eric Greve uit Roermond en zijn vrouw waren bezig aan de terugweg vanuit Verdun. "Het kan nog weken gaan duren. Dinsdag was de verwachting twee dagen, maar we liggen hier in het ergste geval nog tot begin september," zegt hij tegen RTL Nieuws.

Inmiddels liggen er zo'n 150 boten aangemeerd. Volgens Greve wacht de Franse overheid tot het waterpeil vanzelf stijgt. Het enige alternatief is omvaren via het westen van Franktijk en België. Een tocht van twee weken die zeker 1500 euro kost.

Voor Greve brengt een vriend echter redding: "Hij komt hierheen met de auto en vaart onze boot terug. We nemen dan met zijn auto nog een gestrand stel uit Venlo mee terug. Veel anderen zullen hier moet blijven wachten. Maar de sfeer is nog redelijk, er zitten veel gepensioneerde schippers tussen," zegt hij tegen de nieuwszender.

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal