Hollandse zomer: juli was kletsnat en grijs

Landelijk viel er gemiddeld ongeveer 150 milimeter regen; het dubbele van wat er normaal valt in de maand juli© Carlo ter Ellen DTCT

Het was de afgelopen maand uitzonderlijk nat en grauw. De zon was een stuk minder vaak te bekennen dan normaal en er viel meer neerslag dan gemiddeld. Dat meldt Weerplaza.

ANP/Annabel van Gestel

Landelijk viel er gemiddeld ongeveer 150 mm regen, dat is het dubbele van wat er normaal valt in de maand juli. Daarnaast waren er minder zonuren. Over de hele maand gemeten scheen de zon circa 185 uur, terwijl het gemiddelde op 200 ligt.

De meeste neerslag is deze maand gevallen rond het Groningse vliegveld Eelde. Daar viel een recordhoeveelheid van 182 mm neerslag. Het oude record stond op 159 mm en stamt uit 1988.

Ook wat betreft temperatuur heeft juli wel eens betere jaren gekend. De gemiddelde etmaaltemperatuur was 17,9 graden, wat precies gelijk is aan de normaal. Overdag was het echter gemiddeld kouder dan deze temperatuur, waar de avonden wat zwoeler waren. Een uitzondering was de nacht van 12 op 13 juli, toen in Twente een temperatuur van 0,5 graden aan de grond werd gemeten.

Hollands zomerweer Voor de komende weken voorspelt Michiel Severink van Weerplaza 'aanhoudend Hollands zomerweer'. "Vandaag is het overal droog met momenten dat de zon schijnt en 20 tot 23 graden. Dat is helemaal geen slecht weer. Maar er zullen ook buien gaan vallen de komende weken." De kans dat tropische temperaturen naar ons land zullen komen acht Severink erg klein, maar dat geldt ook voor de totaal verregende dagen.

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal