Stiptheidsacties op vliegvelden Rotterdam en Eindhoven

Foto ter illustratie© De Limburger

De marechaussee gaat vanaf 4 augustus op de vliegvelden van Eindhoven en Rotterdam beginnen met stiptheidsacties. De vakbonden van defensiepersoneel hebben ze hiertoe opgeroepen. De marechaussees zullen de wet- en regelgeving voor bijvoorbeeld paspoortcontrole zo strikt naleven, dat het lange wachtrijen kan opleveren.

Redactie

Schiphol blijft vooralsnog buiten de actie, maar daar worden wel flyers uitgedeeld aan passagiers door defensiemedewerkers. Deze flyers worden ook uitgedeeld in Eindhoven en Rotterdam.

De actie maakt onderdeel uit van een lang en slopend conflict over de cao van Defensie. Onderhandelingen hierover zitten muurvast. Onder anderen gebrek aan munitie en verouderd materieel zijn zorgen die spelen binnen de vakbonden en defensiemedewerkers. De bonden hopen met de acties de vastgelopen cao-besprekingen weer vlot te trekken. Hennis zei vorige maand het conflict nog op te willen lossen voordat een nieuw kabinet aantreedt.

Donderdag staat ook de actie 'Vrije Vogel' op het programma. Verkeersovertredingen zullen dan niet worden bestraft. In plaats daarvan zullen marechaussees 'waarschuwingsbonnen' uitdelen. "Deze acties zullen (nog) een vriendelijk karakter hebben, maar overlast voor het publiek door volgende acties is zeker niet uitgesloten", meldt Defensiepersoneelinactie.nl in het bericht 'Marechaussee stopt met schrijven van bonnen'.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

KritiekHet ministerie deed in april een eindbod, dat is verworpen door de overgrote meerderheid (90 procent) van de vakbondsleden. "De onvrede bij het defensiepersoneel zit diep. De jarenlange bezuinigingen en reorganisaties, de personeelstekorten die daarvan het gevolg zijn en het voortdurende beroep dat de politiek doet op de loyaliteit en flexibiliteit van het personeel hebben hen uitgeput", schrijven de vakbonden in een persbericht.

De vakbonden willen onder anderen een substantiële inkomensverbetering, een realistische ontslagleeftijd en een verbetering van het flexibele personeelsbeleid. Het merendeel van de militairen heeft nu een tijdelijk contract.

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal