Oud-korpschef Gerard Bouman (64) overleden

Ex-korpschef Gerard Bouman© Politie

Gerard Bouman, voormalig korpschef en kwartiermaker van de Nationale Politie, is maandag op 64-jarige leeftijd overleden. Dat heeft zijn familie bekendgemaakt.

ANP

Bouman is volgens een verklaring van de familie niet meer bijgekomen uit de diepe slaap waarin hij raakte na een zwaar hartinfarct, dat hem trof op een vakantie in de Verenigde Staten.

In de verklaring vragen de nabestaanden de media afstand te betrachten. "Wij willen Gerard in alle kalmte en vrede begeleiden naar zijn laatste rustplaats'', zegt zijn famile.

Zij vragen vertegenwoordigers van de media afstand te houden van de familie, de afscheidsdienst en de uitvaart.

OnderzoekIn verband met Boumans gezondheidstoestand werd in juni de presentatie van een het onderzoeksrapport naar misstanden bij de Centrale Ondernemingsraad (COR) van de Nationale Politie uitgesteld. Een commissie deed onderzoek naar geldverspilling bij de COR tussen 2011 en 2016. Daarbij werd niet alleen de rol van Bouman bekeken, maar ook die van de oud-ministers Ard van der Steur en Ivo Opstelten (Veiligheid en Justitie).

De conclusies van dit rapport zouden weergeven dat niet is gebleken dat de toenmalige korpschef de COR heeft omgekocht.

BevooroordeeldIn maart schortte Bouman zijn medewerking aan het onderzoek op. Hij vond dat een lid van de onderzoekscommissie bevooroordeeld was. De huidige minister van Veiligheid en Justitie, Stef Blok, spoorde Bouman destijds aan om vooral wél aan het onderzoek mee te werken "omdat het om gemeenschapsgeld gaat en het een belangrijk onderwerp is''.

De 64-jarige Bouman was van 2013 tot begin vorig jaar de eerste korpschef van de Nationale Politie. Hij bereidde als kwartiermaker de vorming van het korps voor. Bij zijn afscheid in januari 2016 werd Bouman benoemd tot officier in de Orde van Oranje Nassau.

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal