Gevallenen WOI in Ieper herdacht

© ANP

Het slagveld van Passendale kende zijn weerga niet. Dat zei de Britse prins Charles maandag op de militaire begraafplaats Tyne Cot in het West-Vlaamse Ieper. Daar herdachten zesduizend nabestaanden en genodigden, onder wie het Belgische koningspaar en de Britse premier Theresa May, de derde slag om Ieper een eeuw geleden.

ANP

De bloedige strijd om Passendale, een dorp vlakbij Ieper, duurde van 31 juli tot 10 november 1917. Er sneuvelden meer dan honderdduizend Britse en Duitse militairen. Tyne Cot Cemetry is de grootste militaire begraafplaats van de Gemenebest ter wereld.

"Wij keren terug naar het slagveld om alle betrokkenen in deze strijd onder de ellendigste omstandigheden te eren", aldus Charles, die zijn moeder, koningin Elizabeth II, verving. Ook zijn zoon William en diens vrouw Kate waren aanwezig.

De ceremonie begon met een muzikale versie van het gedicht ‘In Flanders Fields’ van de Canadese militaire arts John McCrae, waarin hij beschrijft hoe de klaprozen bloeien tussen de doden. De ‘poppy’ werd het eerbewijs in de angelsaksische wereld voor de gevallenen in WOI en latere conflicten.

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal