Ook eieren van Limburgse bedrijven besmet

Print
Ook eieren van Limburgse bedrijven besmet

Foto ter illustratie. Afbeelding: ANP/Remko de Waal

Er staan zeker twee Limburgse pluimveebedrijven met besmette eieren op de lijst van de voedsel en warenautoriteit NVWA. Een van die twee bedrijven zou komen uit Leveroy, het andere uit Kelpen-Oler.

De eicodes van deze bedrijven komen overeen met de codes die de NVWA bekend heeft gemaakt.

Gifstof
De twee Limburgse bedrijven hebben hun kippen behandeld met een middel van het bedrijf Chickfriend. In dat middel zat fipronil, een gifstof die bloedluizen doodt. Dat fipronil is vervolgens in de eieren terechtgekomen.

In de eieren van de Limburgse bedrijven is niet de hoogste dosis gevonden. Die zat volgens onderzoek van de NVWA in eieren van een bedrijf uit het Gelderse Eck en Wiel. Die eieren vormen een “acuut gevaar voor de gezondheid”, meldt de voedselautoriteit. De bedrijven uit Leveroy en Kelpen Oler zaten wel in de categorie ’schadelijk voor kinderen’.

Lees ook: Waarschuwing: acuut gevaar door besmette eieren

Bereikbaar
De pluimveehouder uit Leveroy is boos op de NVWA dat zijn eiercode op de lijst staat. "Dit is een hele kwalijke zaak. Wij hebben namelijk nog helemaal geen eieren op de markt gebracht. Dat hebben we de NVWA vanmiddag (maandag red.) ook duidelijk verteld maar ze hebben zich er blijkbaar niets van aangetrokken."

Volgens de kippenboer heeft hij net nieuwe kippen die ‘nog niet in productie waren’. Zijn bedrijf is wel behandeld door de firma Chickfriend, maar nog voordat er eieren van de nieuwe kippen werden geleverd werd het Leveroyse bedrijf ‘op slot gedaan’ door de Warenautoriteit.

Part noch deel
"Alle eieren liggen dus nog hier op het bedrijf, en niet bij het pakstation of in de supermarkt, laat staan bij de consument. Ik heb er part noch deel aan dat er besmette eieren in het circuit zijn beland. Je kunt toch ook niet iemand bekeuren voor te hard rijden als hij niet eens in zijn auto is gestapt? Ik ben er gewoon niet bij betrokken."

Sowieso zijn de pluimveehouders ‘erin geluisd door dat ene bedrijf’, zegt de Leveroyse agrariër. Hij kondigt aan nog een stevig woordje te gaan spreken met de NVWA over de gevolgde werkwijze.

De tweede pluimveehouder wiens code is vrijgegeven, was maandagavond niet bereikbaar voor een reactie.

Mensen die willen weten of ze besmette eieren thuis hebben liggen: het gaat om de eieren met de volgende eicodes. 

Eicode van eieren met acuut gevaar voor de volksgezondheid
X-NL-40155XX

Eicode van eieren met te hoog fipronil-gehalte voor kinderen
X-NL-43113XX
X-NL-43326XX
X-NL-43835XX
X-NL-42766XX
X-NL-42071XX
X-NL-43514XX
X-NL-41679XX
X-NL-43879XX
X-NL-43640XX
X-NL-42659XX

Toegang tot alle Plus-artikelen?

Onlangs heeft De Limburger een Tegel gewonnen. De Tegels zijn de belangrijkste journalistieke jaarprijzen van ons land. Verslaggevers Sjors van Beek en Rik van Hulst werden met het dossier 'politieaffaire Horst' tot winnaar uitgeroepen in de categorie Regionaal/Lokaal.

De Limburger is de enige regionale krant in ons land met een eigen onderzoeksredactie. Een team dat in onze provincie zaken tot op de bodem uitzoekt en misstanden aan het licht brengt. Zonder abonnees hadden we dit succes nooit kunnen bereiken.

Word nu abonnee en lees al onze Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week.

Bekijk de actie-abonnementen