Slimme bewakingscamera's in huizen in strijd tegen woninginbraken

Foto ter illustratie.

Foto ter illustratie.© iStock

De politie in de regio Venray-Gennep houdt een proef met tijdelijke camerabewaking in woningen. Het gaat om woningen waar recent een inbraak is geweest of waar de kans groot is dat een inbraak wordt gepleegd, bijvoorbeeld vanwege de afgezonderde ligging. Volgens een woordvoerster van de politie is de aanpak ‘uniek in Limburg’.

Peter Heesen

Het doel is inbrekers vaker op heterdaad te betrappen.

Gevoel van veiligheidAls de aanpak zich rondspreekt, zullen criminelen het gebied mijden. Om ze niet wijzer te maken, wil de politie niet zeggen hoeveel camera’s worden ingezet en waar. Daarnaast wil de politie het gevoel van veiligheid terugbrengen bij mensen die slachtoffer zijn geweest van een inbraak.

TijdelijkDe politiecamera’s komen tijdelijk in woningen; hooguit enkele maanden. Daarna worden ze in andere woningen geplaatst. Ze kunnen 360 graden draaien en zijn voorzien van bewegingssensoren. De beelden zijn alleen door de bewoner te zien. Als een inbreker in de woning is, krijgt de bewoner een melding op zijn mobiele telefoon en kan hij de politie waarschuwen. De kans neemt toe dat dieven in de kraag worden gevat.

AfgelegenBurgemeester Manon Pelzer van Bergen is blij met de proef, die in oktober start en nog geen einddatum kent. Ze wijst erop dat in de kop van Noord-Limburg, van Venray tot en met Mook en Middelaar, vorig jaar 217 woninginbraken waren. Eén op de tien zaken werd opgehelderd. Er is veel politiecapaciteit ingezet met beperkt resultaat, stelt ze. Pelzer: "We hebben vaker geprotesteerd tegen de politiecapaciteit. Tevergeefs."

PrioriteitOmdat de aanpak van woninginbraak prioriteit heeft vanwege de impact op bewoners, is besloten tot de inzet van camera’s. De gemeente Bergen haakt daarop in. Zij gaat permanente camera’s voor in huis met een fikse korting aanbieden aan inwoners. Op die manier hoopt de gemeente particulieren te stimuleren de vaak kostbare camerabewaking te nemen.

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee