Slimme bewakingscamera's in huizen in strijd tegen woninginbraken

Print
Slimme bewakingscamera's in huizen in strijd tegen woninginbraken

Foto ter illustratie. Afbeelding: iStock

De politie in de regio Venray-Gennep houdt een proef met tijdelijke camerabewaking in woningen. Het gaat om woningen waar recent een inbraak is geweest of waar de kans groot is dat een inbraak wordt gepleegd, bijvoorbeeld vanwege de afgezonderde ligging. Volgens een woordvoerster van de politie is de aanpak ‘uniek in Limburg’.

Het doel is inbrekers vaker op heterdaad te betrappen.

Gevoel van veiligheid
Als de aanpak zich rondspreekt, zullen criminelen het gebied mijden. Om ze niet wijzer te maken, wil de politie niet zeggen hoeveel camera’s worden ingezet en waar. Daarnaast wil de politie het gevoel van veiligheid terugbrengen bij mensen die slachtoffer zijn geweest van een inbraak.

Tijdelijk
De politiecamera’s komen tijdelijk in woningen; hooguit enkele maanden. Daarna worden ze in andere woningen geplaatst. Ze kunnen 360 graden draaien en zijn voorzien van bewegingssensoren. De beelden zijn alleen door de bewoner te zien. Als een inbreker in de woning is, krijgt de bewoner een melding op zijn mobiele telefoon en kan hij de politie waarschuwen. De kans neemt toe dat dieven in de kraag worden gevat.

Afgelegen
Burgemeester Manon Pelzer van Bergen is blij met de proef, die in oktober start en nog geen einddatum kent. Ze wijst erop dat in de kop van Noord-Limburg, van Venray tot en met Mook en Middelaar, vorig jaar 217 woninginbraken waren. Eén op de tien zaken werd opgehelderd. Er is veel politiecapaciteit ingezet met beperkt resultaat, stelt ze. Pelzer: "We hebben vaker geprotesteerd tegen de politiecapaciteit. Tevergeefs."

Prioriteit
Omdat de aanpak van woninginbraak prioriteit heeft vanwege de impact op bewoners, is besloten tot de inzet van camera’s. De gemeente Bergen haakt daarop in. Zij gaat permanente camera’s voor in huis met een fikse korting aanbieden aan inwoners. Op die manier hoopt de gemeente particulieren te stimuleren de vaak kostbare camerabewaking te nemen.