Activisten wonen al 5 jaar in boomhut om bos te redden

Print
Activisten wonen al 5 jaar in boomhut om bos te redden

Afbeelding: iStock

In het Hambacher bos, 25 kilometer van de Nederlandse grens, wonen al 5 jaar activisten in boomhutten. Ze protesteren tegen de uitbreiding van de nabijgelegen bruinkoolmijn.

Het bos is een ontmoetingsplek voor de milieubeweging geworden. 

Oerbos
De eerste boomhutten werden in 2012 gebouwd in een stuk bos dat er inmiddels niet meer is. Van het oorspronkelijk 5000 hectare grote bos moest al 4000 hectare wijken voor de bruinkoolmijn. De illegale bosbewoners willen verhinderen dat ook het laatste stukje oerbos moet plaatsmaken voor de 100 meter hoge graafmachines.

Maandelijks organiseert natuurgids Michael Zobel een boswandeling om mensen de bijzonderheden van het 1200 jaar oude bos te tonen. Veel bomen zijn ziek omdat voor de mijnbouw het grondwater uit de omgeving wordt weggepompt. 

Kappen
Later dit jaar wil energiebedrijf RWE een deel van het laatste stuk bos kappen. Het gaat om 70 hectare, zegt een woordvoerder van het energiebedrijf. 
 

Mogen we even je aandacht.
Dit is een artikel van De Limburger dat gratis beschikbaar is voor iedereen. Dat geldt niet voor alle artikelen, want zogeheten Plus-artikelen zijn exclusief voor onze abonnees. Zonder abonnees kunnen wij namelijk geen Limburgs nieuws maken. Sluit je daarom ook aan en kies voor goede en betrouwbare regionale journalistiek in Limburg, met liefde en passie gemaakt. Juist in deze onzekere tijden.

Er is al een abonnement voor 7,50 per maand.

Bekijk abonnementen