Deze tekening ontmaskerde 'man met hoedje'

Print
Deze tekening ontmaskerde 'man met hoedje'

Afbeelding: AD/AFP

Mohamed Abrini, de Belgische terrorist die betrokken was bij de aanslagen in Parijs en Brussel, heeft zijn aandeel in laatstgenoemde terreurdaad pas bekend, nadat speurders hem confronteerden met een tekening die hij maanden vóór de aanslag naar een neef stuurde. Dat meldt de Vlaamse krant Het Laatste Nieuws.

Mohamed Abrini deed zich na zijn arrestatie op 8 april 2016 voor als een meeloper die zelf geen greintje sympathie had voor IS. 

Knechtje
Hij praatte honderduit, de 'man met het hoedje'. Ja, hij had de terroristen van Parijs ter plekke gebracht - en ja, hij was ook meegegaan naar Zaventem toen daar bommen zouden ontploffen. Maar hij was nooit op de hoogte van de plannen, hield hij vol. Hij was maar een knechtje dat deed wat van hem werd gevraagd. Hij stond ook helemaal niet achter het gedachtegoed van Islamitische Staat. 

Pas toen de speurders hem een tekening lieten zien die hij in maart 2015 naar een neef had gestuurd, bekende Abrini dat hij de derde man was bij de aanslag op de luchthaven Zaventem. 

Aanslagen
Abrini werd in vorig jaar april opgepakt in de Brusselse wijk Anderlecht. Hij zit momenteel vast in België, maar Frankrijk wil hem berechten voor lidmaatschap van een terreurorganisatie en de terroristische moorden in de Franse hoofdstad. Tijdens zijn verhoren vertelde hij uitgebreid over de weken voor en na de aanslagen in Brussel en Parijs. Radiostation France Inter kreeg documenten over dit verhoor eerder dit jaar in handen en publiceerde de informatie.

De 'man met het hoedje', zo staat Mohamed Abrini (32) sinds de aanslag op luchthaven Zaventem bekend. Op camerabeelden van de Brusselse luchthaven vlak voor de explosies op 22 maart vorig jaar was de Belgische Marokkaan met een donker zonnehoedje op te zien achter een bagagekar.

 

Opsporingslijsten
De man stond, voordat dat inmiddels overbekende beeld in de media verscheen, al maanden op Europese opsporingslijsten. Een beveiligingscamera bij een tankstation langs de Franse snelweg A1 richting Parijs legde Abrini namelijk op 11 november 2015 vast samen met Salah Abdeslam, twee dagen voor de aanslagen in Parijs. Een klopjacht op de twee terroristen volgde nadat duidelijk werd dat Abdeslam als een van de hoofdverdachten van die terreuraanval kon worden gezien.

Bij de aanslagen op de luchthaven Zaventem en in de Brusselse metro vielen op 22 maart 2016 maar liefst 32 doden een raakten ruim 300 mensen gewond. Een jaar na dato werd er uitgebreid en letterlijk bij stilgestaan in tal van herdenkingsplechtigheden.

Mogen we even je aandacht.
Dit is een artikel van De Limburger dat gratis beschikbaar is voor iedereen. Dat geldt niet voor alle artikelen, want zogeheten Plus-artikelen zijn exclusief voor onze abonnees. Zonder abonnees kunnen wij namelijk geen Limburgs nieuws maken. Sluit je daarom ook aan en kies voor goede en betrouwbare regionale journalistiek in Limburg, met liefde en passie gemaakt. Juist in deze onzekere tijden.

Er is al een abonnement voor 7,50 per maand.

Bekijk abonnementen