Supermarkten zeggen te vroeg dat eieren schoon zijn

Print
Supermarkten zeggen te vroeg dat eieren schoon zijn

Een medewerker van Albert Heijn haalt eieren uit de schappen bij een vestiging in de Amsterdamse Pijp. Afbeelding: ANP

Supermarkten kunnen op dit moment niet garanderen dat alle eieren in de schappen schoon zijn. Er zijn nog eieren in omloop van kippenboeren die niet in de administratie van ChickFriend stonden. Dat blijkt uit onderzoek van het AD.

De supermarkten beweren dat alle eieren in hun schappen sinds vanmorgen vrij zijn van het verboden insecticide fipronil. Gisteravond zijn miljoenen eieren bij duizenden supermarkten weggehaald. Die waren afkomstig van 138 bedrijven waar kippen dit jaar tegen bloedluis zijn behandeld door het verdachte ChickFriend. 

Er zijn echter nog altijd eieren in omloop van bedrijven die niet in de administratie van ChickFriend stonden, maar wel klant waren van het Barneveldse bedrijf. 
Zo'n vijftien kippenboeren hebben zich uit eigen beweging gemeld bij de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA), stelt Hugo Bens van landbouworganisatie LTO. 

Hun bedrijven zijn vervolgens ook geblokkeerd, maar de uitslagen van de genomen monsters zijn nog niet binnen. Als in die monsters fipronil wordt aangetroffen, moeten ook de eieren van deze bedrijven worden teruggeroepen. Dat bevestigt een woordvoerder van de NVWA. 

Onder de radar
Die kans is reëel. Het gaat namelijk om de bedrijven die het meest recent een bloedluisbehandeling hebben gehad. Bens: ,,Hoe recenter de behandeling, hoe hoger de fipronilwaarden die in de eieren worden aangetroffen. De gehaltes waren het hoogst bij bedrijven waar ChickFriend begin juli nog is langs geweest.''

Daar komt bij dat er mogelijk nog eierboeren onder de radar zijn gebleven die zichzelf niet bij de NVWA hebben gemeld. Al zou dat 'buitengewoon onverstandig' zijn, zegt Hennie de Haan, voorzitter van pluimveehoudersorganisatie NVP. ,,Er zal nog lange tijd streng op fipronil worden gecontroleerd. Wij hebben iedereen opgeroepen om zich te melden. Voor boeren die doelbewust informatie achterhouden, zijn de problemen niet te overzien.'' 

Geblokkeerd
In eerste instantie heeft de NVWA monsters genomen bij de 180 kippenbedrijven van wie uit de administratie van ChickFriend bleek dat ze sinds januari zaken met het bedrijf hebben gedaan. Die zijn samen goed voor zo'n 20 procent van de Nederlandse eieren. 138 bedrijven bleken besmet.

Vervolgens heeft de NVWA ook eieren uit supermarkten getest. In 26 procent van de eieren werd fipronil aangetroffen. Een deel van die eieren bleek afkomstig van twee bedrijven die nog niet waren geblokkeerd. Zij hadden niet aantoonbaar zaken met ChickFriend gedaan. 

De brancheorganisatie van supermarkten stelt in een reactie er nog steeds van overtuigd te zijn dat alle eieren die nu nog in de schappen liggen, vrij zijn van fipronil. ,,Wij varen op de informatie die we van de NVWA hebben gekregen'', zegt René Roorda, directeur van het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel (CBL).