Overheid denkt na over steun aan getroffen kippenboeren

Print
Overheid denkt na over steun aan getroffen kippenboeren

Foto ter illustratie. Afbeelding: ANP

Het ministerie van Economische Zaken zoekt naar manieren om boeren te hulp te schieten die door het fipronil-schandaal in problemen zijn geraakt.

Het ministerie doet dat samen met de sector, zei staatssecretaris Martijn van Dam vrijdag na overleg met vertegenwoordigers van de boeren en de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA).

Harde klap
Donderdag onderstreepte het ministerie nog dat er niet direct geld op de plank ligt, omdat in dit geval niet een dierziekte de boosdoener was. Maar Van Dam wees er vrijdag op dat "heel veel pluimveehouders getroffen zijn terwijl ze onschuldig zijn geweest". "Het is voor hen een ongelooflijk harde klap. En ze hadden dit jaar ook al vogelgriep gehad." Daarom overleggen het ministerie en de andere betrokkenen "wat wij ook vanuit het ministerie van EZ kunnen doen om die pluimveehouders en ook de hele sector te ondersteunen om dit te boven te komen."

NVWA
De pluimveehouders verwijten de NVWA dat die warrig opereerde en zo paniek zaaide. Het kabinet nam de dienst donderdag al in bescherming. Van Dam zei vrijdag dat de NVWA heeft gedaan wat van haar verwacht mocht worden.

Vogelgriep
Brancheorganisatie LTO vergelijkt de schade voor pluimveehouders met de malaise door de vogelgriepuitbraak van 2003 en gevallen van extreme schade door noodweer. "Toen konden gedupeerde pluimveehouders rekenen op de overheid", aldus voorzitter van de vakgroep Pluimveehouderij Eric Hubers. LTO oppert dat de overheid voor borgstelling of een lagere rente voor de sector zou kunnen zorgen.

"Geen enkel bedrijf mag omvallen door deze crisis", vindt Hubers. "Daar zullen wij ons tot het uiterste voor inspannen." De sector vreest echter een golf aan faillissementen als gevolg van de affaire. Het eerste faillissement zou inmiddels zijn aangevraagd.

138
In totaal zijn 138 pluimveebedrijven door de NVWA geblokkeerd omdat er bij hen fipronil is aangetroffen. Ook meerdere Limburgse ondernemers zijn getroffen.

Mogen we even je aandacht.
Dit is een artikel van De Limburger dat gratis beschikbaar is voor iedereen. Dat geldt niet voor alle artikelen, want zogeheten Plus-artikelen zijn exclusief voor onze abonnees. Zonder abonnees kunnen wij namelijk geen Limburgs nieuws maken. Sluit je daarom ook aan en kies voor goede en betrouwbare regionale journalistiek in Limburg, met liefde en passie gemaakt. Juist in deze onzekere tijden.

Er is al een abonnement voor 7,50 per maand.

Bekijk abonnementen