Wat is er toch aan de hand met dat riviertje in de Ardennen?

Print
Wat is er toch aan de hand met dat riviertje in de Ardennen?

Afbeelding: De Limburger/Peter Schols

In en langs de Ourthe zijn deze zomer tientallen mensen ziek geworden. Geen paniek, zegt de Waalse overheid. Een kwestie van niet drinken en alléén zwemmen waar dat officieel mag. "Mensen denken 'ah, water uit de bergen van de Ardennen, dat kun je bijna drinken.' Nee, dat is gevaarlijk."

Deze zomer zijn tientallen leden van vier scoutingsclubs ziek geworden tijdens een zomerkamp langs de Ourthe of een zijriviertje. Ze werden misselijk, begonnen te braken en moesten het kamp afbreken.

Voet geamputeerd
Vervolgens werd bekend dat een 54-jarige Luikenaar zijn voet moest laten amputeren na een bezoek aan de Ourthe. De man gleed uit in het water en liep een wond op die op kwaadaardige wijze is gaan infecteren. "Het was de voet of mijn leven", vertelde François Londot met omzwachtelde stomp aan de Belgische pers.

Zone dangereuse
De Ourthe, het onschuldige Ardeense riviertje dat zo vrijmoedig langs dichte bossen en rotswanden kronkelt, waar zo veel Nederlanders een week naar afzakken voor een on-Nederlandse ervaring, is die opeens zone dangereuse? "Er is géén obleem met de Ourthe, ik herhaal: er is geen probleem met de Ourthe", zegt Philippe Bontemps. De burgemeester van Durbuy geeft even later de reden waarom hij zo op zijn boodschap hamert: "De Ourthe is heel belangrijk voor het toerisme in de regio."

Niet zwemmen
De allerlaatste metingen van de Waalse overheid laten zien dat het water héél plaatselijk is vervuild met bacteriën van vermoedelijk uitwerpselen. Dus: niet zwemmen en vooral niet drinken. Dat verklaart meteen Bontemps' kalmte: Durbuy is geen officiële zwemplaats.

 

Lees het complete artikel in de krant van vandaag.

Al abonnee? klik hier om naar de digitale krant te gaan.

Nog geen abonnee en verder lezen?
Probeer de digitale krant dan 4 weken gratis!

Probeer nu

 

Volg nieuws uit jouw gemeente via Facebook

De Limburger heeft voor alle 31 gemeenten een eigen Facebookgroep met het laatste plaatselijke nieuws.

> Neem een kijkje