Komst warenhuisketen Hudson's Bay plotseling onder druk

Print
Komst warenhuisketen Hudson's Bay plotseling onder druk

Het pand van Hudson's Bay in Maastricht tijdens de verbouwing. Afbeelding: De Limburger/Johannes Timmermans

Twee weken voordat Hudson’s Bay zijn eerste warenhuis in Nederland opent, staat de komst van de Canadese keten ineens onder druk. Een boze aandeelhouder eist dat Hudson’s zich terugtrekt uit Europa.

De posters hangen al in de abri’s en in talloze binnensteden worden oude V&D-panden druk verbouwd. Op 17 augustus opent de eerste Hudson’s Bay in Nederland aan het Amsterdamse Rokin. In de weken daarna volgen Leiden, Breda, Rotterdam, Den Haag, Maastricht (7 september), Almere, Zwolle, Den Bosch en Tilburg.  

Galeria Kaufhof
Terwijl Hudson’s 300 miljoen euro in zijn Nederlandse entree pompt, staan de Europese activiteiten van het bedrijf echter plots onder druk. Vanwege aanhoudende problemen bij de Duitse dochter Galeria Kaufhof zouden de Canadezen zich moeten terugtrekken uit Europa, eisen activistische aandeelhouders.

Bom onder kerstseizoen
Hudson’s Bay kocht de Duitse warenhuisketen en het Belgische Galeria Inno in 2015 voor 3 miljard euro. Sindsdien is het niet gelukt de 97 vestigingen van het kwakkelende Kaufhof vlot te trekken. Door de malaise weigert kredietverzekeraar Euler Hermes sinds kort leveranciers aan Kaufhof nog volledig te verzekeren voor geleverde artikelen. Dat legt een bom onder komend kerstseizoen, waarvoor alle kleding en items nu al worden besteld. 

Inkrimpen
Aandeelhouder Land and Buildings van de Amerikaan Jonathan Litt komt nu in actie. Land and Buildings, dat 4,3 procent van de aandelen in Hudson’s Bay Company (HBC) bezit, eist dat het bedrijf zich uit Europa terugtrekt, maar ook in Noord-Amerika de winkelactiviteiten inkrimpt en zijn vastgoed - waarde 6,7 miljard euro - te gelde maakt. De opbrengst zou naar de aandeelhouders moeten gaan.

Verlies
In een brief dreigt Litt aandeelhouders te mobiliseren voor een speciale aandeelhoudersvergadering. Het hedgefonds komt in actie op het moment dat het niet florissant loopt bij Hudson’s Bay. De internationale expansie kost veel geld. In het vorige kwartaal werd een verlies van 221 miljoen dollar geschreven. De koers kelderde afgelopen twee jaar van bijna 29 dollar naar ruim 11 dollar nu. 

Beloften
De Canadezen peinzen er echter niet over om Europa te verlaten. "Onze toewijding aan de Duitse markt en onze investeringen in Europa zijn sterker dan ooit", liet HBC-ceo Jerry Storch weten in een Duitstalige persverklaring. "We houden vast aan de beloften die we bij onze komst naar Europa hebben gemaakt."

2500 medewerkers
In Nederland wordt momenteel hard gewerkt aan de eerste tien filialen. Van Blokker werd dit voorjaar een distributiecentrum overgenomen. In alle warenhuizen komen restaurants van La Place en het boekenaanbod wordt verzorgd door het Amsterdamse Scheltema. Uiteindelijk krijgt Hudson’s in Nederland 15 vestigingen. In totaal zijn 2500 medewerkers nodig.