Werknemer had niet ontslagen mogen worden na woedeuitbarsting

Print
Werknemer had niet ontslagen mogen worden na woedeuitbarsting

Afbeelding: ANP Xtra

Een werknemer van een Noord-Limburgse interieurstoffeerder barst op de werkvloer in woede uit. Hij wordt meteen op staande voet ontslagen. Onterecht, zo oordeelt de Roermondse rechtbank.

"Mijn schoonfamilie gaat eraan. Ik maak ze af", klinkt het op 24 april in het pand van een meubelstoffeerder in Noord-Limburg. De baas vraagt herhaaldelijk aan de werknemer wat er met hem aan de hand is, maar een concreet antwoord komt er niet. De zwaar gefrustreerde werknemer balt nog een keer zijn vuisten en gaat naar huis. De baas laat het er niet bij zitten en besluit hem op staande voet te ontslaan. Daarnaast dient hij een klacht in bij de politie over het 'beangstigende' gedrag van de man. 

Persoonlijke omstandigheden
Dit incident krijgt uiteindelijk een vervolg in de Roermondse rechtszaal. Want mag je bijvoorbeeld zomaar een werknemer die in woede uitbarst direct ontslaan? Een van de cruciale punten waar een rechter in zo’n geval naar kijkt is of er voldoende rekening is gehouden met de persoonlijke omstandigheden van de werknemer op het moment dat hij het onacceptabele gedrag vertoont. 

Sanctie te zwaar
En dat is waarom het vonnis van de Roermondse rechtbank uiteindelijk in het voordeel van de in woede ontstoken werknemer valt. De man was namelijk al geruime tijd in een stressvolle juridische procedure verwikkeld na een echtscheiding. Hij had daarvan ook zijn werkgever in kennis gesteld. Juist vanwege deze persoonlijk omstandigheden oordeelt de Roermondse rechtbank nu dat de sanctie van ontslag op staande voet te zwaar is: "Weliswaar acht de kantonrechter het gedrag van de werknemer volstrekt onacceptabel, maar dat neemt niet weg dat de werkgever had moeten kiezen voor een minder zware sanctie."

Spoor bijster
Het had naar het oordeel van de kantonrechter voor de hand gelegen om de werknemer naar huis te sturen om tot rust te komen en hem eventueel te laten oproepen door een bedrijfsarts, 'nu de uitbarsting van de werknemer vooral doet denken aan een hevig overspannen werknemer die het spoor volledig bijster is', staat in het vonnis beschreven.  'Een ontslag op staande voet, met alle financiële gevolgen van dien doet geen recht aan een dergelijke situatie en is onder de gegeven omstandigheden naar het oordeel van de kantonrechter niet rechtsgeldig.'

28.000 euro
Zodoende veroordeelt de rechtbank de interieurstoffeerder tot het betalen van bijna 28.000 euro aan de voormalige werknemer. Hij hoeft de man niet terug in dienst te nemen. Voor de rechtbank is immers duidelijk dat de arbeidsverhouding verstoord is. 

Juriste Irene Ummels-Koks , die het bedrijf bijgestaan heeft, laat weten dat haar cliënt nog overweegt om in hoger beroep te gaan. 

Volg nieuws uit jouw gemeente via Facebook

De Limburger heeft voor alle 31 gemeenten een eigen Facebookgroep met het laatste plaatselijke nieuws.

> Neem een kijkje