Buurt geschokt na dood Willem Evers: 'Hier kon je op wachten'

Print
Buurt geschokt na dood Willem Evers: 'Hier kon je op wachten'

De plek waar het incident zich afspeelde. Afbeelding: De Limburger/Ermindo Armino

De wijk in Valkenburg waar de 65-jarige Willem Evers donderdagnacht overleed, wordt al maanden geterroriseerd door een groep jongeren.

Het moeten hartverscheurende taferelen zijn geweest, donderdag tegen middernacht in de Salviastraat, het hart van de ‘bloemenbuurt’ in volkswijk Broekhem-Noord. 

Geschreeuw en gekrijs
Op het grasveldje bij een van de vele brandgangen achter een serie rijtjeshuizen - waaronder dat van Willem Evers en zijn vrouw - komt het tot een treffen tussen het latere slachtoffer en een groepje tieners. Ooggetuigen spreken van tumult, geschreeuw en gekrijs. Honden in de buurt slaan aan, inwoners rennen naar buiten. Kort tevoren is Evers om nog onduidelijke redenen samen met zijn vrouw hun huis uit gelopen, volgens een buurtbewoner had hij een stok in zijn handen.  

Terwijl hij over straat liep, sprongen de jongeren hem in de nek. De jeugdige belagers gingen hevig tekeer, zeggen buurtbewoners die niet met naam genoemd willen worden. "Met een man of vier, vijf hebben ze hem eerst tegen de grond gewerkt. Daarna heeft een van die gasten hem liggend op straat vastgehouden, terwijl de anderen op hem bleven slaan en schoppen."

Niet de gemakkelijkste
Nadat de tieners op de vlucht waren geslagen, zou het toegetakelde slachtoffer op eigen kracht nog overeind zijn gekomen, maar kort daarna bij het grasveldje in elkaar zijn gezakt. Reanimatie ter plekke door ambulancebroeders sorteerde aanvankelijk effect, maar Evers overleed nog diezelfde nacht in het ziekenhuis. Buurtbewoners typeren hem als ‘een harde werker, maar bepaald niet de gemakkelijkste’. 

Het is nog onduidelijk of het slachtoffer, dat volgens buurtbewoners hartpatiënt was, is bezweken aan zijn verwondingen of dat sprake is van een andere doodsoorzaak. Autopsie moet daarover uitsluitsel geven.

Agressief
De jeugdige 'knokploeg' maakt volgens buurtbewoners deel uit van een groep van zo’n vijftien jongens die Broekhem al maanden op hun scooters terroriseert. "Ze gedragen zich agressief, treiteren, stichten brandjes, steken zwaar vuurwerk af, vernielen auto’s en maken lawaai. Als je ze daarop aanspreekt, ben je de klos en weten ze je te vinden. Of je huis, je auto of je tuin. Die hou ik liever heel. Dus hou je je mond", schetst een bewoner de situatie. "Hier kon je op wachten." 

Triest
Ook de vrouwelijke postbode die actief is in de wijk, neemt geen blad voor de mond. "Ik moet er niet aan denken dat ik hier in de winter in het donker de post moet rondbrengen. Dat ga ik dus ook niet meer doen." Als gevolg van de aanhoudende jeugdterreur hebben wijkbewoners zich verenigd in een buurtwhatsapp. Een van de initiatiefnemers zegt: "Het ettert hier al maanden. We hebben er al tig keer melding van gedaan, maar er is onvoldoende ingegrepen. Te triest voor woorden." 

Traject
Burgemeester Jan Schrijen, die nu in China verblijft, wil nog niet reageren. "De problemen in Broekhem zijn bij ons bekend. Reden waarom we een specifiek traject zijn gestart. Maar zolang het onderzoek loopt, wil ik niet op de kwestie ingaan", zegt Schrijen via zijn woordvoerster.

De politie heeft nog geen aanhoudingen verricht. 

Mogen we even je aandacht.
Dit is een artikel van De Limburger dat gratis beschikbaar is voor iedereen. Dat geldt niet voor alle artikelen, want zogeheten Plus-artikelen zijn exclusief voor onze abonnees. Zonder abonnees kunnen wij namelijk geen Limburgs nieuws maken. Sluit je daarom ook aan en kies voor goede en betrouwbare regionale journalistiek in Limburg, met liefde en passie gemaakt. Juist in deze onzekere tijden.

Er is al een abonnement voor 7,50 per maand.

Bekijk abonnementen