Lieke Martens helpt Oranje Leeuwinnen aan Europese titel

Print
Voor het eerst in de geschiedenis hebben de Oranje Leeuwinnen het EK Vrouwenvoetbal gewonnen. In de finale versloeg Nederland in de Grolsch Veste in Enschede Denemarken in een doelpuntrijk duel met 4-2.

Ook Lieke Martens uit Nieuw-Bergen droeg haar steentje bij door de 2-1 tegen de touwen te schieten. De andere Nederlandse treffers kwamen op naam van Vivianne Miedema (1-1 en 4-2) en Sherida Spitse (3-2).

Strafschop
Al na zes minuten kwamen de Nederlandse dames, voor het eerst dit toernooi, op achterstand toen Kika van Es een overtreding beging in het zestienmetergebied. De scheidsrechtster legde de bal op de stip, waarna de Deense spits Nadia Nadim koeltjes binnenschoot: 0-1.


Hollands kwartiertje
Slechts drie minuten hadden de Oranje Leeuwinnen nodig om die klap te boven te komen. Via Miedema maakte Nederland gelijk. Een kwartiertje later schoot Martens Oranje voor het eerst in deze finale op voorsprong. Na een knappe persoonlijke actie knalde de geboren Limburgse met haar chocoladebeen de 2-1 tegen de touwen. 


Gelijkmaker
Nog voor rust kwam Denemarken echter weer in de doelpuntrijke finale langs zij via Pernille Harder. Zodoende gingen de Oranje Leeuwinnen met 2-2 de rust in. 


De beslissing
Via een vrije trap wist Nederland vlak na de thee weer een voorsprong te forceren. Spitse prikte de bal knap in de lange hoek vanaf een meter of achttien. Een minuutje voor het einde van de offciele speeltijd maakte Miedema de bevrijdende 4-2 en haar tweede van de wedstrijd na een mooie aanval.