Lieke Martens, symbool van Nederlandse overmacht

Print
Lieke Martens, symbool van Nederlandse overmacht

Afbeelding: AD

Lieke Martens verdwijnt na afloop van de gewonnen finale tegen Denemarken (4-2) in de grote groepsknuffel van Oranje. Uitzinnig en opgelucht. Ze was in de finale net wat minder aanwezig dan gemiddeld. Maar de speelster van dit EK is zonder twijfel Lieke Martens uit Nieuw-Bergen. Als onderdeel van het team dat historie schrijft met de eerste Europese titel ooit.

Martens heeft, bijna als vanzelfsprekend, ook in de finale haar aandeel als ze na een halfuur spelen met links scoort. Van buiten de zestien met haar zwakke been al helpt de Deense keepster Stina Petersen ook een handje mee. Het kan Martens, die door de UEFA is verkozen tot beste speelster van het EK, weinig schelen. Zij juicht, rent en viert.

Dat doet ze ook vlak na het fluitsignaal. In de wetenschap dat ze de afgelopen weken een bekende Nederlander is geworden. In de recordboeken stond Martens al langer. Twee jaar geleden was het de Limburgse die tijdens het WK in Canada tegen Nieuw-Zeeland het eerste Nederlandse WK-doelpunt ooit maakte.

Maar nu heeft ze gepresteerd voor het oog van het grote publiek. In sommige wedstrijden zoveel beter dan de rest. Qua handelingssnelheid, qua techniek, qua aannames. Veruit het populairst bij de jonge meisjes in het land. Na openbare trainingen deelt ze nog handtekeningen uit als haar ploeggenoten al in het hotel zitten.

Na een vakantie gaat Martens voetballen bij FC Barcelona. De club waar al zoveel Nederlanders slaagden. Martens gaat daar een jaarsalaris verdienen van twee ton, de nieuwe ster van het Europese voetbal. Maar vooral iemand die dit toernooi een nieuwe standaard voor het vrouwenvoetbal heeft neergezet. Meisjes en vrouwen die gaan voetballen, zullen zich aan Martens spiegelen.

In de laatste minuten van de enerverende finale speelt ze bij de cornervlag nog met de Deense verdedigers. Balletje onder de voet door. Om vervolgens te zien dat Vivianne Miedema de wedstrijd en dus de titel definitief binnensleept. Ze weet het. De titel is binnen.