Bedrog rond kerstfestijn Magisch Maastricht

Magisch Maastricht, de kerstmarkt op het Vrijthof.© Novum Regiofoto

© Robert Vos

thumbnail: Magisch Maastricht, de kerstmarkt op het Vrijthof.
thumbnail:

Bij de aanbesteding van kerstmanifestatie Magisch Maastricht 2016 is bedrog gepleegd. De gemeente onderzoekt de kwestie waarin ook oud-burgemeester Gerd Leers een rol speelt.

Sjors van Beek en Pascale Thewissen

Op papier organiseerde Stichting Winterevents van Maastrichtenaren Ralph Meijs en Ralph Bastiaens het kerstfestijn. In werkelijkheid zat ook Maurice Schoenmaeckers, commercieel directeur van MVV, achter de aanbesteding. Leers is adviseur van Schoenmaeckers. Dat alles blijkt uit een dossier dat vorige week is ingeleverd bij de gemeente en is ingezien door De Limburger.Whatsapp-gesprekkenDe documenten komen van de Noord-Hollandse kermisexploitant René Duursma, een van de verliezers van de aanbesteding. Het dossier bevat Whatsapp-conversaties en e-mailberichten, afkomstig uit de telefoon van een van de betrokkenen, blijkt uit onderzoek van De Limburger.Lees ook: Geritsel en gesjoemel rond kerstmarkt MaastrichtSchoenmaeckers was bestuurslid van de Stichting Winterland die het evenement eerder organiseerde. Winterland ging echter failliet en liet de gemeente achter met een schuld van drie ton. Om die reden zou Schoenmaeckers minder of geen kans hebben bij de aanbesteding voor de editie 2016. In de gelekte documenten staat te lezen hoe betrokkenen alle moeite doen om Schoenmaeckers c.s. buiten beeld te houden.LeersOud-burgemeester Leers van Maastricht erkent tegenover De Limburger dat hij adviezen heeft verstrekt, maar volgens hem alleen aan de Belgische firma van Schoenmaeckers. "Met Winterevents Maastricht heb ik verder geen enkele relatie.”'Vervalsingen'Volgens Schoenmaeckers en Bastiaens zijn de gelekte documenten ‘vervalsingen’. Beiden bevestigen wel dat ze tijdens de aanbestedingsfase ‘onderling contact hadden en adviezen uitwisselden’. "Maar er is géén overeenkomst, er zijn géén betalingen, ik ben niet op de hoogte van afspraken, er is niks onoorbaars gebeurd”, zegt Schoenmaeckers.Rond de aanbesteding zijn medio vorig jaar meerdere rechtszaken gevoerd. De verliezende partijen, onder wie Duursma, wilden de gunning ongedaan laten maken omdat er zou zijn gesjoemeld. De rechter veegde die eis van tafel omdat er geen bewijs was.VerrastDe gemeente meldt nu ‘verrast’ te zijn door het dossier. "De stadsadvocaat bestudeert de stukken, er zullen gesprekken plaatsvinden met onze contractant Stichting Winterevents Maastricht en daarnaast evalueren we de aanbesteding. Op basis van onze bevindingen zullen we beoordelen of nadere actie onzerzijds opportuun is”, aldus de door juristen opgestelde officiële verklaring

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal