Fatale vechtpartij Valkenburg: 'De jeugd heeft dit niet gewild'

Print
Fatale vechtpartij Valkenburg: 'De jeugd heeft dit niet gewild'

Bloemen op de plek van de fatale vechtpartij. Afbeelding: De Limburger/Harry Heuts

Er is nog altijd niemand aangehouden. Maar diverse bewoners van Broekhem-Noord waren getuigen van de fatale vechtpartij tussen Valkenburger Willem Evers en een groep notoire hangjongeren. De reden: de exacte doodsoorzaak is nog niet duidelijk.

Veel bewoners van de Valkenburgse wijk Broekhem-Noord kunnen er met hun pet niet bij. Waarom is er drie dagen later nog altijd niemand aangehouden in verband met de dood van buurtgenoot Willem Evers? De 65-jarige kwam donderdagavond om het leven na een confrontatie met een groep hangjongeren die al geruime tijd de buurt zou terroriseren. Tientallen Valkenburgers waren er in de Salviastraat getuigen van. "We weten toch wie het zijn?”

Autopsie
"De buurt heeft al bepaald wat er gebeurd is", reageert politiewoordvoerder Marleen Draisma. "We weten inderdaad wie bij het incident aanwezig geweest zijn. Maar wij kunnen pas in actie komen wanneer de exacte toedracht bekend is." Het buurtonderzoek is nog altijd gaande. Maar nog belangrijker: de autopsie op het lichaam van Evers heeft geen uitsluitsel gegeven over de precieze oorzaak van zijn overlijden. Evers was hartpatiënt. Mogelijk is hij aan de gevolgen daarvan overleden. Maandag wordt er sectie verricht.

Represailles
Voor de buurtbewoners is dat juridisch geneuzel. Ze zijn boos op de politie en de gemeente omdat die, ofschoon ze op de hoogte waren van de problematiek, niets hebben ondernomen. Zoveel bleek ook weer afgelopen zaterdagmiddag, toen in de Stationette door gemeente en Slachtofferhulp een crisisbijeenkomst was belegd. Honderd uitnodigingen waren er verstuurd en er werd rekening gehouden met mogelijk 200 bezoekers. Het werden er maar zo’n 25.  Buurtbewoners die erbij waren maar alleen anoniem de pers te woord willen staan, menen dat velen uit angst zijn weggebleven. "Ze willen niet gezien worden met instanties.” Bang voor represailles.

De bijeenkomst is rustig verlopen. Ook in de wijk is het de rest van het weekeinde rustig gebleven. In de nacht van vrijdag op zaterdag heeft de politie intensiever gepatrouilleerd uit vrees dat het mogelijk tot nieuwe onrusten zou komen. Dat gebeurde niet. De politie ziet geen aanleiding verder te gaan met patrouilleren.

Ontmoetingsplek
Locoburgemeester Bert Dauven van Valkenburg aan de Geul, die zaterdag een, zoals hij het zelf noemt, ‘zwaar’ persoonlijk gesprek heeft gehad met de nabestaanden van Evers, laat weten dat er versneld jongerencoaches worden ingezet in Broekhem-Noord. Eigenlijk hadden die na de zomer pas van start moeten gaan. "Er liep al een traject voor de wijk", verzekert hij. "Sterker nog: nog niet zo lang geleden hebben we een concreet voorstel gedaan voor de oprichting van een jongeren ontmoetingsplek (JOP). Maar daarvoor was onvoldoende  draagvlak onder de buurtbewoners." Hij benadrukt dat de jongeren die bij het plannen van de JOP betrokken waren, niet de jongeren zijn geweest die donderdag slaags raakten met Evers. "Er hangen verschillende groepen, in verschillende samenstellingen. Zo’n 70 procent komt niet uit Valkenburg."

Spijt
Jongerenwerker Addie Redmeijer maakte vier weken geleden zijn eerste, verkennende rondes door Broekhem-Noord. "Een deel van
de jongeren kende ik al”, vertelt hij. Hij leerde ze kennen in Meerssen, waar hij sinds vorig jaar ook werkt als straatcoach. "Ik weet niet wie er bij de vechtpartij betrokken waren. Maar ik weet wel  dat die jongeren deze afloop ook niet gewild hebben. Ik kan redelijk goed in de hoofden van jongeren kruipen. En laten we zeggen dat ‘een Heuvellandjongere’ niet te vergelijken is met de jeugd in Rotterdam of Den Haag. Deze jongens hebben hier tot op hun laatste dag spijt van."

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →