Oranje Leeuwinnen in Utrecht gehuldigd

Print
Oranje Leeuwinnen in Utrecht gehuldigd

Afbeelding: ANP

In het Utrechtse Park Lepelenburg zijn maandagavond de Nederlandse Oranjevrouwen gehuldigd. Het park was met 12.000 bezoekers bomvol. Oranjefans die buiten de boot vielen, konden het evenement ook volgen op grote schermen buiten het park.

De voetbalsters arriveerden per boot in park na een eretocht over de Stadsbuitengracht. Duizenden mensen stonden langs de kant om de Oranje Leeuwinnen toe te juichen. Utrecht stroomde maandag in de loop van de middag al vol met Oranjefans die de huldiging wilden bijwonen.

Trots
Burgemeester Jan van Zanen is trots. "Het was een enorme operatie, maar prachtig voor Utrecht", zei hij maandagavond. Volgens hem stonden er naast de ongeveer 12.000 mensen in het park ook nog eens 10.000 tot 12.000 feestvierders langs het water en in de stad.

Klachten
Sommige bezoekers van de huldiging klaagden op sociale media over de gebrekkige beschikbaarheid van drinken. Maar een woordvoerder van KNVB, die het evenement organiseerde, zei dat er "voldoende" horecapunten zijn. Ook bij EHBO-posten konden mensen terecht voor een bekertje water.

Rutte
Premier Mark Rutte heeft de Oranjevrouwen uitgenodigd voor een officiële ontvangst in oktober in Den Haag. Volgens de Rijksvoorlichtingsdienst is voor dit tijdstip gekozen omdat dan de eerste WK-kwalificatiewedstrijd plaatsvindt en het dan het eerste moment is dat de voetbalsters weer als team bij elkaar zijn na de huldiging van maandag.

Postzegel
Vanwege het Europees kampioenschap van de Leeuwinnen komt PostNL met een zilveren postzegel. De zegel met de afbeelding van een leeuwin en de tekst '2017 kampioen' verbeeldt volgens het postbedrijf ,,de geweldige prestatie van de ontembare voetbalvrouwen''. De Nederlandse Munt geeft een speciale herdenkingsmunt uit. Verzamelaars kunnen deze Oranje Leeuwinnen-penning tot woensdagmiddag bestellen.