Oud-burgemeester van Kessel Boy Swachten overleden

Print

Boy Swachten in 2008 vlak voor zijn vertrek uit Kessel. Foto: Vincent van den Hoogen

Oud-burgemeester Boy Swachten van Kessel is maandag op 59-jarige leeftijd overleden. Swachten was al langere tijd ziek.

"Boy was Boy. Een Roermondse jongen, oprecht en eerlijk en een echte burgervader voor de Kesselnaren”, memoreert Roland van Kessel de burgemeester met wie hij zeven jaar lang samenwerkte (2002 tot 2009). “Een van de zaken waar ik hem altijd mee zal associëren is het opknappen van kasteel De Keverberg. Daar geloofde hij echt in."

Geliefd
Van Kessel is nog steeds wethouder in Peel en Maas. "Boy kon met alle lagen in de bevolking goed opschieten. Hij was er in verdrietige tijden en in vrolijke tijden." De directheid van Swachten gaf Van Kessel van begin af aan een klik met deze ‘geliefde burgervader’.

Na het vertrek van Swachten richting het Brabantse Bladel kwam het oude college van B en W van Kessel nog iedere zomer bij elkaar voor een reünie. "Vorige zomer was dat nog bij mij thuis. We wisten dat Boy ziek was en dat het achteruit ging. Ik ben blij dat we die avond nog met z’n allen hebben meegemaakt. Ik heb er warme herinneringen aan."

Bijzonder mens
Voordat Swachten burgemeester in Kessel werd had hij er al heel wat jaren in de politiek opzitten. Eerst als raadslid en later als wethouder van Roermond. Op die plek werkte hij ook samen met Dré Peters (LVR). De twee waren allebei raadslid voor Demokraten Roermond. "Ik denk dat het zelfs dankzij mij was dat Swachten de politiek is ingegaan", herinnert Peters zich. Peters en Swachten waren aanvankelijk collega's bij De Trompetter. Samen stonden ze ook aan de wieg van de provinciale partij PNL. Later maakten beiden de overstap naar de VVD.

Ook in het verenigingsleven in Roermond trokken Peters en Swachten veel samen op. "Hij was actief in heel veel organisaties. In de carnavalswereld, bij muziekgezelschappen en ook in bestuurlijke zin. Als bestuurder was Boy Swachten een man die met de poten in de klei stond, zullen we maar zeggen. Iemand die tussen de mensen stond, een man van het volk. Echt een bijzonder mens."

Goed mens
Ook Lodewijk Imkamp (D66), die een aantal jaren samen met Swachten in het college van B&W van Roermond zat, beschrijft hem als "een mensenmens". Imkamp had ook na het vertrek van Swachten uit de Roermondse politiek veel contact met de VVD'er, ook omdat hij hem in 2009 opvolgde als burgemeester van Kessel.

De laatste tijd was het contact noodgedwongen minder, omdat Swachten ernstig ziek was. "Hij was altijd opgewekt", schetst Imkamp. "Een fijne vent. Altijd erop gericht om het beste voor de mensen te realiseren. Heel triest dat hij nu niet meer bij ons is. Een goed mens is ons ontvallen."

Glom van trots
Tof Thissen, huidig UWV-werkbedrijfdirecteur, zat samen met Swachten op het Bisschoppelijk College in Roermond en was jaren later samen met hem lid van het college van B&W van Roermond. "Boy Swachten was een écht lokale politicus, in de positieve zin van het woord", zegt hij.

"Zeer begaan met de lokale gemeenschap. Hij was geestelijk vader van de Roermondse taptoe. En ik weet nog goed hoe hij glom van trots toen zijn muziekgezelschap Het Katoenen Dorp het WMC won. Net zo trots als hij was op het feit dat hij burgemeester mocht worden. Dát was de functie waar hij precies op de goede plek zat. Dienend aan het volk."

Onverwachts
Na zijn vertrek uit Roermond en Kessel, ging Swachten aan de slag in Brabantse Bladel. Zijn dood komt daar hard aan. "Het raakt ons diep", laat de gemeente Bladel weten. "Hoewel wij wisten dat zijn zieke onomkeerbaar was, kwam het overlijdensbericht toch onverwachts", aldus de gemeente. "We verliezen in burgemeester Swachten een burgervader met hart voor de hele gemeenschap."

Bij de burgemeester werd in 2013 nierkanker geconstateerd. Vorig jaar legde hij zijn functie als burgemeester neer. "Hij deed dat met het idee dat hij na een aantal maanden behandelingen in het ziekenhuis weer terug op zijn vertrouwde werkkamer zou zijn. Helaas heeft dat niet zo mogen zijn."

Afscheid
Wanneer het afscheid van Boy Swachten zal plaats vinden, is nog niet duidelijk. Maar dat er veel mensen op af zullen komen, is een zekerheid voor Roland van Kessel. "Het zal hoe dan ook een zeer druk bezochte uitvaart, met veel politici en Kesselnaren zijn."