Verkeerschaos in Maastricht? Juist heel erg rustig

Het Tongerseplein, maandagochtend. © Harry Heuts

Slechts één brug voor een stad met een rivier en dik 120.000 inwoners? Dat moest wel tot een puinhoop leiden. Maastricht was maandagochtend dan ook in bange afwachting, na afsluiting van de Noorderbrug. Het viel allemaal mee.

John Hoofs

Zelden gezien. Het is 07:49 uur op de eerste dag van een nieuwe werkweek en op het Tongerseplein is niks en niemand. Geen auto, geen fietser, geen voetganger, geen bus, geen vrachtwagen. Niets. Waar de grootste verkeersdruk werd verwacht na afgrendeling van de Noorderbrug zondagnacht, gaapt letterlijk de grote leegte.

Geen wachtrijenNatuurlijk, het is hartje zomer. Veel mensen op vakantie. Nauwelijks woon-werkverkeer uit de Belgische grensstreek. Maar toch: geen mens had voorzien dat het voor de tijd van het jaar zo rustig zou zijn. Ook op de Kennedybrug - de enige Maasoversteek die tot 21 augustus beschikbaar is - rolt het verkeer moeiteloos van west naar oost en omgekeerd. Nergens stremmingen, nergens wachtrijen. Verkeersregelaars staan met de armen over elkaar. Ze zijn alert, maar hebben niks te doen.

AlternatievenZelfs Gied Bartholomee, namens de gemeente projectleider van het Belvédèregebied, is aangenaam verrast door de verkeersrust. "Ik ben nog nooit zo snel met de fiets op het werk gekomen", zegt hij na de ochtendspits. Maar wat niet is, kan nog komen, houdt woordvoerder Erwin Gerardu maandagochtend een slag om de arm. "We blijven weggebruikers oproepen om aangeboden alternatieven voor de auto en omleidingen te benutten. We moeten nu vooral niet te vroeg juichen. Het bezoek aan de stad komt vanmiddag op gang en de avondspits kan ook druk worden. Afwachten dus."

Stoplichten opnieuw afgesteldEr is verschil tussen ochtend- en avonddrukte. De eerste duurt een uur, de tweede tussen de twee en drie. Wie van huis naar werk rijdt, doet dat zonder stop. Maar van baas terug naar huis wordt vaak gecombineerd met sportschoolbezoek of boodschappen in de supermarkt.

Daar is allemaal rekening mee gehouden bij het voorbereiden van de periode van twee weken zonder Noorderbrug. Alle verkeerslichten zijn tijdelijk opnieuw afgesteld op de nieuwe situatie. Met als uitgangspunt dat de drukke verkeersstromen zo lang mogelijk moeten blijven rollen. Daarom zijn enkele oversteekplaatsen voor fietsers en voetgangers afgesloten.

VerkeersregelaarsDe omleidingsroutes naar de Kennedybrug hadden meer verkeer over de vloer, maar het leidde nergens tot problemen. Overal hielden verkeersregelaars en motoragenten de vinger aan de pols, om bij vastlopers te kunnen ingrijpen. Aan het toeval is niks overgelaten. De verkeerscentrale in Helmond die automatisch de doorstroming van het verkeer in de A2-tunnelbuizen in de gaten houdt, is de komende twee weken bemand. "We willen hoe dan ook voorkomen dat de tunnel dicht moet, want dan krijg je enorme druk op het wegennet", zegt verkeerskundige Ferdy Wahls, direct betrokken bij de planning van verkeersingrepen als gevolg van de afsluiting van de Noorderbrug.

Zo’n 110 autorijders hebben voor de periode 7 tot 21 augustus een e-bike gereserveerd om de Maas te kruisen tussen huis en baas. Dat lijkt niet veel, maar het scheelt 220 auto’s heen en weer per dag. Het zijn altijd de kleintjes waar je op moet letten.

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal