Aan de haal met een bidon van Tom Dumoulin

© ANP

De wielerhelden die je normaal alleen op tv ziet, rijden deze week gewoon, aanraakbaar, rond in Limburg. Gisteren in Venray, vrijdag in Sittard. Met Tom Dumoulin en Peter Sagan als absolute topattracties.

Robin van der Kloor

Daar waar de bewoners van Jerusalem in Venray al bang voor waren, gebeurde ook: door de teambussen die in hun straat parkeerden na afloop van de eerste etappe van de Binck Bank Tour (voorheen Eneco Tour) ontstond er een ware toeloop op hun parkeerplaats en werden de oh zo mooi bijgehouden struikjes platgetrapt.

Honderden mensen wilden een handtekening, bidon, selfie, desnoods een glimlach scoren van hun helden. De bewoners probeerden de wielerfans nog tegen te houden, maar er was geen beginnen aan. Normaal zien ze de beste wielrenners ter wereld alleen op tv, maar deze week rijden toppers als Tom Dumoulin, Greg Van Avermaet, Peter Sagan, Dylan Groenewegen en Marcel Kittel zomaar over de Noordsingel en puffen ze uit op een parkeerterreintje in de Gasstraat. Vrijdag zijn ze opnieuw te bewonderen in de provincie, als de start en finish van de vijfde rit op het Tom Dumoulin Bike Park in Sittard zijn.

HersteldrankjeDe meeste fans in Venray verzamelden zich voor de Sunweb-bus voor de winnaar van de Giro d’Italia. Slechts één jongetje kwam als echte winnaar uit de strijd: hij kreeg een bidon waar Dumoulin zojuist zijn hersteldrankje uit had gedronken. Hij is topfavoriet voor het eindklassement en mag vandaag aan de bak tijdens de tijdrit in Voorburg. In het plaatsje bij Den Haag zal de Nederlands kampioen tijdrijden in een aangepast tenue aan de start verschijnen. Het rood-wit-blauw zal net zo groot – of liever klein – zijn als op de trui van wegkampioen en ploegmaat Ramon Sinkeldam. Diens trui leidde tot een golf van kritiek. "Na een lange discussie zijn we daar op uitgekomen. Jammer, maar het is zo", zegt Dumoulin daarover.

IntrovertDe ster van het wielrennen deed in Noord-Limburg niet veel onder voor Dumoulin qua populariteit. Daar waar de Maastrichtenaar toch altijd wat introvert blijft, ver weg blijft van poespas, zoekt de Slowaakse wereldkampioen die juist op. Op de fiets rijdt hij al stuntend De Witte Hoeve binnen waar de persconferentie is. Hij opent er een biertje en groet iedereen hartelijk. Zijn antwoorden zijn vaak grappig, maar zelden inhoudelijk. Of hij deze Binck Bank Tour kan winnen? "Dat weet ik niet." Wanneer is hij tevreden over zijn tijdrit? "Als ik niet val." Is het WK in Noorwegen een hoofddoel? "Koers is koers, wat kan ik erover zeggen?"

VerademingDe gemiddelde renner zou voor autist worden versleten met dit soort antwoorden, maar door Sagans ogenschijnlijke oprechtheid en aanstekelijk gebrekkig Engels worden ze als een verademing gezien. Het Duitse sprintkanon was gisteren nagenoeg onzichtbaar. Tijdens de rit reed hij roemloos in de rondte en ook na de rit zag niemand hem. De man die tijdens de Tour de France souverein vijf ritten won, werd slechts 34ste. "Hij zat ingesloten en kon geen uitweg vinden", verklaarde teammanager Patrick Lefevere na afloop. "Marcel heeft goede benen, maar zijn tactiek van de Tour, waar hij vaak van achteruit naar voren sprintte, ging hier niet op." Volgens Lefevere is hij mentaal fris. "Let wel, hij heeft de Tour niet uitgereden. Hij verzekert me dat hij mentaal volledig opgeladen is na de Ronde van Frankrijk."

SterksteDe Binck Bank Tour maakt deel uit van zijn voorbereiding op het WK ploegentijdrit. "Daar heb ik hem nog heel hard nodig, want vorig jaar was hij de sterkste van de ploeg." Niemand in het peloton kende de wegen in de finale beter dan Mike Teunissen. "Het was leuk eens over écht trainingsterrein te koersen."

De 24-jarige renner uit Ysselsteyn rijdt al zijn hele leven in deze regio. "Ik heb mijn ploegmaats nog wat tips kunnen geven.” Dat leidde bijna tot ritwinst: Phil Bauhaus verloor in de sprint nipt van Sagan. Teunissen werd pas op het laatst opgeroepen voor de Binck Bank Tour, als vervanger van de geblesseerde Georg Preidler. "Dat ik hier toch kan rijden kwam juist goed uit, want ik voel me goed en heb aangegeven dat ik graag wilde koersen."

Als Teunissen deze week en in de komende koersen vormbehoud toont, behoort een WK-selectie tot de mogelijkheden.