Ook onderzoek naar besmetting van kippenvlees

Pakken kippenvlees in de schappen. © ANP

De NVWA onderzoekt of fipronil ook in kippenvlees zit. De verboden insecticide is ook gebruikt bij een aantal vleeskuikenbedrijven, blijkt uit de administratie van het verdachte Chickfriend. Die bedrijven zijn geblokkeerd.

AD/Annemieke van Dongen

"Deze week gaan we proefslachtingen doen om te kijken of fipronil in het vlees zit. Afgelopen weken is al onze aandacht gericht geweest op eieren", zegt een woordvoerder van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit.

Het Wageningse onderzoeksinstituut voor voedselveiligheid Rikilt pleit voor onderzoek naar de gifstof in meer voedingsmiddelen. "Tot een paar weken geleden hebben we nooit getest of fipronil in eieren, vlees of zuivel zit", zegt manager Leen van Ginkel. "Als je ergens niet naar zoekt, zul je het ook nooit vinden.''

BloedluisMaandag werd bekend dat zich opnieuw elf Nederlandse eierboeren hebben gemeld die bloedluis in hun stallen hebben laten bestrijden door Chickfriend.

Ondertussen breidt het gifschandaal zich ook uit over de grens. In België en Duitsland zijn bedrijven besmet en eieren teruggeroepen. De Europese Unie heeft ook de voedselveiligheidswaakhonden in het Verenigd-Koninkrijk, Frankrijk, Zweden en Zwitserland gewaarschuwd dat er mogelijk gif-eieren het land binnen zijn gekomen.

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal