KNZB wil zwemles voor asielzoekers na verdrinkingsdood Syrische tiener Venlo

© De Limburger/Mara van den Oetelaar

De Koninklijke Nederlandse Zwembond (KNZB) wil na de verdrinking van een 16-jarige Syrische jongen in het Buitenbad Groot Venlo in Blerick zwemles en betere informatievoorziening over zwemmen voor asielzoekers.

Genaud Molin

Dat zegt Alice Schols van de KNZB tegen de NOS.Geen diplomaEen vriend die met het slachtoffer aan het zwemmen was liet aan De Limburger weten dat de Syrische jongen geen zwemdiploma had.ZwemlessenSchols: "Bijna alle Nederlanders kunnen zwemmen. Bij goed weer gaan we dat ook massaal recreatief doen, waardoor het voor asielzoekers er heel makkelijk uitziet. Dan denken ze: o, dit kan ik ook."Daarom wil Schols zwemlessen en meer informatievoorziening over de gevaren van zwemmen voor asielzoekers. Er is al een aantal projecten opgezet waarbij zwemverenigingen met asielzoekerscentra samenwerken, maar dit gebeurt nog niet genoeg. "Nederland is een waterland, en dat is voor veel culturen anders." Ook vindt Schols dat er een belangrijke rol is weggelegd voor badmeesters. "Zij moeten extra alert zijn." Wethouder Ben Aldewereld gaat dinsdagmiddag met het zwembadpersoneel van het zwembad in Blerick in gesprek over de dood van de jongen.

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal