Met acht kids op vakantie: een extra tent en tien slaapzakken

© AD/Koen Verheijden

Met acht kinderen op vakantie gaan is een hele toer. Hoe fikst de familie Dunning uit Emmeloord dat? De vuile was eindigt op de camping in de vuilnisbak. Opa Dunning heeft vorige week alle fietsen opgeknapt. Alle remmen en lichten functioneren weer.

AD/Samuel Blom

Als moeder Samantha Dunning (37) en de vier oudsten er om half elf opstappen, zwaait echtgenoot Jan (37) ze uit. Want Samantha, Michelle (15), Judith (13), Ruben (11) en Nathan (9) fietsen de 50 kilometer van Emmeloord naar de kindvriendelijke camping in Dwingeloo. Elk uur pauzeren ze. Jan volgt in de Opel Zafira, met op de twee achterbanken Ruth (6), Eva (4), Anna-Eden (2) en in het babyzitje Gideon.

Dichter bij huisAan de trekhaak de caravan, met de weekendtassen, boodschappen, voor- en bijzettent. Daarin slapen de oudste vier. Het zal net passen op de staanplaats van tien bij tien meter. Zonder oponthoud kunnen de tieners rond twee uur ’s middags hun slaaptent opzetten. Tot aan de komst van Eva, vier jaar geleden, past het hele gezin nog in de auto voor een vakantie in Midden- Frankrijk. Vader achter het stuur, Michelle voorin, moeder achterin met Ruth op schoot en Judith, Ruben en Nathan. Als iedereen zijn best doet, lukt het net.

Tot de geboorte van spruitje nummer zes, dan blijkt de rode familiecoupé te klein. Sindsdien zoekt de familie het dichter bij huis, zoals veel grote gezinnen in Nederland doen. Het geeft minder rompslomp en valt goedkoper uit. Een enkel megagezin splitst zich op: de ene ouder vliegt dan bijvoorbeeld met een aantal kinderen naar Marokko en de ander viert de zomerperiode met de kleintjes in eigen land.

Lees het complete artikel in de krant van vandaag.

Al abonnee? klik hier om naar de digitale krant te gaan.

Nog geen abonnee en verder lezen?Probeer de digitale krant dan 4 weken gratis!

Probeer nu

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal