De duurste scheiding ter wereld komt eraan

Eclips de boot van Roman Roman Abramovits© EPA/Sebastien Nogier

Londense echtscheidingsadvocaten wrijven zich al in de handen. De allerduurste scheiding ooit lijkt op handen.

AD

Na tien jaar huwelijk gaan de bekende Russische oligarch Roman Abramovitsj (49), eigenaar van onder meer de Engelse voetbalclub Chelsea, en zijn vrouw Daria Zjoekova (36), kunstverzamelaar en directeur van een museum in Moskou, uit elkaar. Dat maakte het discreet levende ‘powerkoppel’ van de Russische jetset zelf bekend.

OpvoedingIn een gezamenlijke verklaring zeggen Abramovitsj en Zjoekova dat ze na tien jaar samen 'allebei de moeilijke beslissing hebben genomen te scheiden, maar we blijven goede vrienden, ouders en partners in de projecten die we gezamenlijk ontwikkelen.' De miljardairs beloven zich samen te zullen bekommeren om de opvoeding van hun jonge kinderen Aaron Alexander (7) en Leah Lou (4).

Roman Abramovitsj geldt als één van de rijkste Russen op aarde. Zijn vermogen wordt in de Britse media geschat op bijna 8 miljard euro. Behalve een voetbalclub (die hij destijds kocht voor ongeveer 140 miljoen euro en die nu tien keer zoveel waard zou zijn) heeft Abramovitsj aandelen in olie- en gasbedrijven. Verder bezit hij voor honderden miljoenen aan onroerend goed.

13 miljardOp zijn jacht Eclipse (waarde: anderhalf miljard euro) ontvangt hij de groten der aarde. De basis voor zijn enorme rijkdom legde Abramovitsj in de schimmige tijd van privatisering van Russische staatsbedrijven. Via de juiste connecties kreeg Abramovitsj voor enige tientallen miljoenen een meerderheidsbelang in Sibneft, de derde oliemaatschappij van de voormalige Sovjet-Unie. In 2005 deed hij zijn aandelen voor een slordige 13 miljard dollar over aan het Russische energieconcern Gazprom.

Abramovitsj werd een internationale bekendheid toen hij in 2003 de Londense voetbalclub Chelsea kocht. Hij redde de club van faillissement en kocht de ene ster na de andere.

DroomhuwelijkDe sportgekke Abramovitsj is altijd goed bevriend geweest met Vladimir Poetin, die volgens een van Abramovitsj' biografen een rol zou hebben gespeeld in zijn vorige scheiding. Omdat de Chelsea-baas een populair uithangbord van Rusland was geworden zou Poetin hebben aangedrongen op een droomhuwelijk met de beeldschone Dasha Zjoekova, ex-fotomodel én dochter van de steenrijke oliemagnaat, staalbaron en bankier Alexander Zjoekov.

Daria ‘Dasha’ Alexandrovna werd inderdaad de derde mevrouw-Abramovitsj. Daarvoor, in 1987, was Abramovitsj getrouwd met Olga Yurevna Lysova van wie hij drie jaar later scheidde. Die moest het doen met een bescheiden appartementje. Een jaar later zei hij ‘da’ (ja) tegen de stewardess Irina Vyacheslavovna Malandina. Na hun vijfde kind ging het koppel uit elkaar. Irina kreeg een 'zuinige' 200 miljoen euro na de scheiding.

VerschillenIn de Britse media wordt druk gespeculeerd over de reden het mislukken van het sprookjeshuwelijk. De conclusie is dat Abramovitsj en Zjoekova nogal verschillend zijn. Zij: intellectueel, kunstliefhebster, afgestudeerd in Slavische Studies aan de universiteit van Santa Barbara. Hij: doorgewinterde zakenman, politicus en sportliefhebber. Haar vrienden zijn de vooraanstaande kunstenaars uit de New Yorkse en Moskouse scene. Die van hem zijn vooral voetballers en andere sporters als de ex-tenniskampioen John McEnroe.

De Engelse roddelpers meldt dat de derde mevrouw Abramovitsj verveeld zou zijn geraakt in de ‘jongens-onder-elkaar’-kringen van haar man voor wie werk alles is. Een andere vrouw zou niet in het spel zijn. Roman Abramovitsj is in ieder geval geen uitgaanstype. Hij drinkt niet en rookt niet. Hij stak veel vrije tijd in de Londense voetbalclub. Zij in het Garage Museum of Contemporary Art in Moskou, het grootste museum voor hedendaagse kunst van Rusland.

KushnerVolgens ingewijden leven de twee al maanden gescheiden. In New York werd ‘Dasha’ recent gesignaleerd met Joshua Kushner, de broer van Jared Kushner ofwel de schoonzoon en adviseur van president Trump. Dat is pikant, want Jared Kushner is in opspraak vanwege de vermeende invloed van Vladimir Poetin op de verkiezing van Trump. Dasha is ook een vriendin van Melania Trump, de vrouw van de Amerikaanse president.

De vraag waar het in Londen om draait is vooral hoe hoog deze scheiding gaat uitvallen. Drie jaar geleden scheidde een andere Russische oligarch, de notoire rokkenjager, Dimitri Rybolovlev. De eigenaar van de voetbalclub Monaco moest zijn ex 4 miljard euro betalen.

HelftExpert Kate Hamilton van het Londense advocatenkantoor Russel-Cooke zegt dat mevrouw Abramovitsj aanspraak zou kunnen maken op de helft van het vermogen, "tenzij er goede redenen zijn dat niet te doen". Volgens scheidingsadvocaat Raymond Tooth is het onwaarschijnlijk dat Abramovitsj niet onder huwelijkse voorwaarden is getrouwd. In de Britse krant The Times zegt hij: "Hij zal het in Rusland willen regelen en voorkomen dat er claims komen voor een Londense rechtbank."

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal