President Zuma overleeft motie van wantrouwen

© EPA/GCIS

Jacob Zuma blijft aan als president van Zuid-Afrika. Hij overleefde dinsdag een motie van wantrouwen waar het parlement anoniem over stemde.

ANP

Slechts 177 van de 400 parlementsleden stemden voor de motie, aldus lokale media. 201 stemmen waren nodig om de 75-jarige president naar huis te kunnen sturen.

AnoniemOppositiepartij Democratische Alliantie eist al maanden dat Zuma opstapt en hoopte dat een anonieme stemming daarbij zou helpen. Zo hoefden leden van de regeringspartij ANC, waarbinnen Zuma eveneens onder vuur ligt, hun leider niet openlijk af te vallen. Toch bleven voldoende partijgenoten achter Zuma staan. Slechts dertig ANC-leden zouden voor het vertrek van hun leider hebben gestemd.

Parlementariërs van de regeringspartij begonnen nog voordat de uitkomst van de stemming bekend was te zingen en dansen. Buiten het parlement waren dinsdag op meerdere plaatsen in Zuid-Afrika betogers op de been. Zij blokkeerden wegen in steden als Pretoria en Johannesburg.

Lang debatDe stemming volgde op een twee uur durend debat waarin het functioneren van de president centraal stond. Zuma overleefde al eerder soortgelijke moties, al waren die nooit anoniem. De president ligt onder vuur vanwege meerdere kwesties, waaronder vermeend wanbeleid, beschuldigingen van corruptie en het ontslaan van de populaire minister van Financiën Pravin Gordhan.

Sommige analysen hadden er al op gerekend dat de president de stemming van dinsdag zou overleven. Zuma zwaait in december sowieso af als leider van het ANC, de partij die sinds het einde van de apartheid in 1994 doorlopend aan de macht is. Zijn mandaat als president loopt in 2019 af.

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal