Zwembad over dood Syrische jongen: 'iemand continu in gaten houden kan niet'

Print
Zwembad over dood Syrische jongen: 'iemand continu in gaten houden kan niet'

Foto: De Limburger/Mara van den Oetelaar

Over drie weken zou Muhamed zeventien zijn geworden. De Syrische jongen verdronk echter in het diepe water van het buitenbad in Blerick.

De politie noemt het een noodlottig ongeval, waarvoor niemand blaam treft. "Je kunt niet iemand continu in de gaten houden", zegt de coördinator veiligheid van het zwembad. 

Borden
Ze hadden de borden bij het diepe bad al aangepast. In plaats van aanwijzingen in tekst, plaatste de stichting Buitenbad Groot Venlo vorig jaar grote pictogrammen. Zo kunnen mensen die slecht Nederlands spreken ook zien dat je minimaal een A-diploma moet hebben om in het diepe water te mogen zwemmen.

"We hebben nog overwogen om borden met Arabische teksten neer te zetten, maar ja, dan moesten we dat ook in het Pools en weet ik hoeveel talen gaan doen", zegt de coördinator Veiligheid en Toezicht van het buitenbad in Blerick, Jiri Ambroz.

Verdronken
Voor de Syrische Muhamed uit Venlo  - die het Nederlands niet machtig was - mocht het pictogram in ieder geval niet baten. Hij had dat A-diploma niet, maar ging toch met zijn twee vrienden, die wel een zwemdiploma hadden, het diepe in. Rond drie uur verdronk hij daar, net achter de 1.50 meterlijn.

Wat er nu precies is gebeurd, blijft - ondanks dat het onderzoek is afgerond - onduidelijk. De politie wil geen details kwijt. Ook niet hoe lang de jongen in het water heeft gelegen. Wel is duidelijk dat de badmeesters adequaat hebben gehandeld; ze konden niet zien dat de jongen onder water raakte en niet