Belgische minister: Nederland wist in november al van gifeieren

Print
Belgische minister: Nederland wist in november al van gifeieren

De Belgische landbouwminister Ducarme stelt dat Nederland veel te laks was met het delen van informatie over de gifeieren. Foto: Belga

De Belgische minister van Landbouw Denis Ducarme heeft vandaag gezegd dat Nederlandse autoriteiten al sinds afgelopen november wisten van de hoge fipronilwaarden in eieren.

De Belgische minister van Landbouw Denis Ducarme schuift een groot deel van de verantwoordelijkheid voor de fipronilcrisis in zijn land naar Nederland. "Nederland heeft te lang gewacht met informatie doorspelen aan ons land’’, zei hij vanochtend tegen een Belgische Kamercommissie.

Exporteur
Al in november vorig jaar zou de NVWA geweten hebben dat er fipronil in eieren zat. Maar dat werd niet gedeeld met andere landen. "Zoiets is toch niet mogelijk? Nederland is de grootste exporteur van eieren ter wereld." Volgens Ducarme was de crisis niet zo groot geworden als de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit eerder alarm had geslagen. De NVWA wilde vanochtend nog niet reageren op de beschuldiging van de Belg.

Volgens Ducarme hadden de Belgen hun Nederlandse collega's vaak om extra informatie gevraagd, maar weigerde de NVWA dit vrij te geven. ,,Als ze ons eerder informatie hadden gegeven, hadden we sneller kunnen werken'', citeert VTM Nieuws de minister. De Waalse liberaal noemde het eierschandaal verder een gevolg van fraude. "De fraudeurs moeten zwaar bestraft worden'', aldus de landbouwminister.