Organisator Magisch Maastricht bood 50.000 euro per jaar om te zwijgen

Magisch Maastricht, de kerstmarkt op het Vrijthof.© Novum Regiofoto

Stichting Winterevents, de organisator van Magisch Maastricht, heeft een voormalig compagnon 50.000 euro per jaar geboden in ruil voor absolute geheimhouding over wat hij wist.

Sjors van Beek en Pascale Thewissen

Dat zegt een betrokkene tegen De Limburger.'Monddood'Kermisexploitant Jos Roels kreeg in juni 2017 een contract voorgelegd voor ‘advieswerk’ ten behoeve van Winterevents, de firma van Ralph Meijs en Ralph Bastiaens. Roels was kort daarvoor met ruzie vertrokken als bestuurder van BVBA Winterland Hasselt, het bedrijf van Maurice Schoenmaeckers. Volgens Roels en zijn juridisch adviseur Ron van Haren was het contract uitsluitend bedoeld om Roels ‘monddood’ te maken. "Ze hoopten dat hij zou zwijgen over Winterevents”, aldus de jurist.BedrogDe Limburger berichtte maandag over bedrog bij de aanbesteding van Magisch Maastricht. Op papier was Winterevents de inschrijver, in werkelijkheid trokken Schoenmaeckers en enkele anderen – onder wie Roels - aan de touwtjes. Schoenmaeckers was bestuurslid van de vorige stichting, die de gemeente met een schuld had achtergelaten. Om die reden zou hij niet opnieuw kunnen inschrijven.HandgemeenHet contract bevat drie pagina’s voorwaarden rond geheimhouding. Zo moest Roels alle documenten en ‘gegevensdragers’, ook uit het verleden, inclusief kopieën, na afloop van het contract overhandigen aan Winterevents. Hij moest zwijgen over het evenement. Tijdens de bespreking over het contract kwam het tot een handgemeen tussen Roels’ adviseur en Ralph Meijs, vertelt Van Haren. "We mochten geen kopie van het contract meenemen. Hij zei: als je dat doet kom je niet levend van de parkeerplaats af.” Lees ook: Geritsel en gesjoemel rond kerstmarkt Maastricht

Roels heeft het contract uiteindelijk niet getekend. De kwestie kwam aan het rollen toen de Noord-Hollandse kermismagnaat René Duursma een dossier inleverde bij de gemeente, met daarin appjes en e-mails over de geheime afspraken. De gemeente onderzoekt de zaak momenteel. Ralph Meijs meldt namens Winterevents dat hij niet wil reageren.

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal