Komst La Place veroorzaakt verdeeldheid in Maastricht

La Place wil een restaurant openen op het Vrijthof.© iStock

De ambitieuze plannen van horecaketen La Place op het Vrijthof zorgen voor fikse verdeeldheid in Maastricht. Ook Koninklijke Horeca Nederland en de verenigde Vrijthof-ondernemers mengen zich nu in de strijd. Deze week nog staat nieuw overleg op stapel.

Laurens Schellen

De geplande, maar omstreden vestiging van een groot restaurant van horecaconcern La Place in twee aanpalende rijksmonumenten op het Vrijthof blijft de gemoederen in Maastricht verhitten. De kwestie ligt gevoelig omdat de eetzaak om bedrijfseconomische redenen beide monumenten via een inpandige doorgang met elkaar wil verbinden. Die bouwkundige ingreep stuit echter op fundamentele bezwaren van de gemeentelijke monumenten- en welstandscommissie.

EenheidsworstDe kwestie neemt een nieuwe wending nu ook Koninklijke Horeca Nederland (KHN), de belangenorganisatie van de horecabranche, en de verenigde ondernemers op het Vrijthof (VVO) zich in de polemiek mengen. Beide organisaties wijzen de komst van La Place met klem af. Khanny Jongen, KHN-voorzitter van het district Maastricht en Heuvelland, legt uit waarom. "Het Vrijthof heeft in heel Nederland en daarbuiten een geweldige bekendheid. Niet alleen omdat het plein zo mooi is, maar ook door het unieke aanbod van onderscheidende horecagelegenheden. Elk met een specifieke, eigen uitstraling. Als je dit soort internationale franchiseketens hier laat landen, dan maak je van het Vrijthof dezelfde eenheidsworst die je in elke andere stad tegenkomt."

McDonald'sHet feit dat op het Vrijthof al een groot filiaal van McDonald’s te vinden is, doet daar volgens de regionale horecavoorzitter niets aan af. "De vestiging van McDonald’s zorgde destijds ook voor veel ophef. Reden waarom er toen harde afspraken zijn gemaakt over een soort van exclusieve inrichting van dat filiaal, maar daar is weinig meer van over. En gedane zaken nemen nou eenmaal geen keer", stelt Jongen.In dit verband wijst ze er fijntjes op dat diverse ondernemers die in het verleden om bedrijfseconomische redenen eveneens twee aanpalende Vrijthofpanden wilden schakelen, van de gemeente telkens nul op het rekest kregen. "Beleid en regels moeten consistent zijn. Alleen zo creëer je gelijke speelvelden en gelijke kansen. Ook voor ondernemers."

WerkgelegenheidZowel de verenigde Vrijthofondernemers als de landelijke horecabond benadrukken bovendien dat horecaondernemers in Maastricht en Heuvelland worstelen met een chronisch tekort aan personeel. "Het werven van medewerkers is sowieso voor de hele branche een grote zorg. Het feit dat de pleitbezorgers van La Place schermen met forse impulsen voor de werkgelegenheid mag voor de gemeente dus zeker geen drempelverlagend argument worden om het sein voor die eetzaak nu dan maar op groen te zetten", waarschuwt Jongen.

OverlegWoordvoerder Rik van Laake van het Maastrichtse stadsbestuur wil niet inhoudelijk op de waarschuwingen en pleidooien van de landelijke horecabond en de Vrijthof-ondernemers ingaan. "Het klopt dat we van beide organisaties een brief over de kwestie hebben ontvangen. Die zijn we nog aan het bestuderen", is het enige dat hij over de zaak kwijt wil. Wel bevestigt Van Laake dat nog deze week opnieuw overleg plaatsvindt tussen de direct betrokken partijen. Daarbij is ook de eigenaar van de twee rijksmonumenten, het Maastrichtse bedrijf Sogecom, vertegenwoordigd.

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal