Inwoners Onderbanken zijn kampioen forensen

Print
Inwoners Onderbanken zijn kampioen forensen

Afbeelding: ANP

In bijna twee derde van de Nederlandse gemeenten vindt dagelijks een kleine exodus plaats van mensen die elders werken. De gemeente Onderbanken spant daarbij de kroon; maar liefst 90 procent van de werknemers gaat buiten de gemeentegrenzen aan de slag.

Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau van de Statistiek die donderdag zijn gepubliceerd. Nederlanders moesten in 2015 gemiddeld 22,6 kilometer reizen om bij hun werk te komen. Vier op de tien Nederlanders werken binnen hun eigen gemeente, aldus het statistiekbureau.

Vaals hoort bij de gemeenten waar werknemers het verst moeten reizen om op hun werk te komen. Gemiddeld moeten de inwoners 36,8 kilometer afleggen. Ook in Gulpen-Wittem en in Maastricht reizen werknemers meer dan 30 kilometer.

Maastricht komt ook naar voren bij de plaatsen waar veel inwoners binnen de gemeentegrenzen werken: 60,2%. Ook in Venlo (57,8%), Weert (44,5%), Sittard-Geleen (43,5%), Roermond (42,5%) en Heerlen (42%) werkt een groot gedeelte in de eigen stad.

Grote steden
Ook landelijk gezien is vooral in de grote steden sprake van werken en wonen binnen een gemeente. Maar ook bijvoorbeeld op de Waddeneilanden werkt een relatief groot deel van de werknemers in de eigen woonplaats.

In het algemeen blijkt dat mensen in de Randstad, Noord-Brabant en Twente dichter bij hun werk wonen dan de regio's daarbuiten. Bij het onderzoek werden zzp'ers buiten beschouwing gelaten. Verder geldt voor uitzendkrachten dat de plaats waar het uitzendbureau is gevestigd, geldt als de plaats van handelen.