Op vakantie in particuliere huizen steeds populairder

Print
Op vakantie in particuliere huizen steeds populairder

Foto ter illustratie. Afbeelding: iStock

Het afgelopen jaar werd 63.000 keer een particuliere woning in Limburg verhuurd voor een vakantie.

Dat blijkt uit onderzoek dat NBTC-NIPO Research heeft gedaan naar de rol van de deeleconomie in Nederland. 

Zesde plaats
Van de 700.000 vakanties in particuliere woningen in Nederland werd 9 procent in Limburg ondernomen. Limburg staat daarmee op de zesde plaats. Noord-Holland voert met 119.000 (17 procent) vakanties de lijst aan. Ook Gelderland, Zuid-Holland, Friesland en Noord- Holland staan boven Limburg. Flevoland sluit de lijst. Daar worden nauwelijks woningen van particulieren gehuurd. 

Airbnb
Steeds meer Nederlanders huren een particuliere woning om hun vakantie door te brengen. Afgelopen jaar heeft 12 procent van de achttienplussers dat gedaan. Driekwart kiest voor een huis in het buitenland, de rest voor ons land. Het gaat om woningen die worden verhuurd via platforms als Airbnb, HomeAway en Wimdu. Van de ondervraagden geeft 5 procent aan zonder deze platforms de vakantie niet te hebben ondernomen. Ze zouden op een andere manier hebben geboekt of voor een andere accommodatie hebben gekozen. Een verblijf in een hotel wordt vooral genoemd. 

Minder toerist
Vakanties in een particuliere woning zijn vooral populair bij jongeren in de leeftijd van 25 tot 35 jaar, stedelingen en mensen uit de hogere sociale klasse. Steeds vaker huren gezinnen met jonge kinderen een huis van een particulier. Volgens de onderzoekers is de lage prijs het allerbelangrijkst bij het kiezen voor deze vorm van vakantie. Als tweede reden wordt de vaak bijzondere locatie van particuliere woningen genoemd. Daarnaast zeggen de huurders dat ze zich in zo’n woning 'minder toerist' voelen dan in een hotel of een vakantiehuisje. 

Volgens NBTC-NIPO is er voor dit soort vakanties een potentiële markt van 5,4 miljoen Nederlanders. Zo’n 40 procent van de ondervraagden overweegt in de toekomst tijdens vakanties een eigen woning of appartement van een particulier te huren. 

Mogen we even je aandacht.
Dit is een artikel van De Limburger dat gratis beschikbaar is voor iedereen. Dat geldt niet voor alle artikelen, want zogeheten Plus-artikelen zijn exclusief voor onze abonnees. Zonder abonnees kunnen wij namelijk geen Limburgs nieuws maken. Sluit je daarom ook aan en kies voor goede en betrouwbare regionale journalistiek in Limburg, met liefde en passie gemaakt. Juist in deze onzekere tijden.

Er is al een abonnement voor 7,50 per maand.

Bekijk abonnementen