Veel personeel gezocht in geestelijke gezondheidszorg

Print
Veel personeel gezocht in geestelijke gezondheidszorg

GGZ-instellingen staan te springen om verpleegkundigen. Afbeelding: ANP XTRA

De geestelijke gezondheidszorg (GGZ) heeft moeite met het vinden van genoeg geschikt personeel. Het totale aantal vacatures in de sector is vorig jaar met 28,5 procent gestegen tot 5151.

Van de openstaande vacatures waren er bijna duizend moeilijk vervulbaar, melden inkooporganisatie Intrakoop en accountant Verstegen vandaag op basis van een jaarlijks onderzoek naar de jaarverslagen van 186 GGZ-organisaties.

De sector zit vooral te springen om 'patiëntgebonden' medewerkers. Onder die noemer vallen bijvoorbeeld verpleegkundigen. In totaal telt de GGZ volgens de analyse zo'n 64.000 voltijdbanen.

Loonkosten
De krapte op de arbeidsmarkt draagt bij aan een stijging van de loonkosten. Die namen met 4 procent toe. Over de hele linie boekten de GGZ-instellingen een "bescheiden positief resultaat'' van 51 miljoen euro, aldus het rapport. Een jaar eerder was dat nog ruim twee keer zoveel: 105 miljoen euro. In financieel opzicht boekten kleine organisaties over het algemeen betere resultaten dan grote instellingen.

Ondanks grote veranderingen weet de sector "het hoofd boven water'' te houden volgens de onderzoekers. In 2015 telden Intrakoop en Verstegen nog 34 organisaties die verlies leden. Een jaar later schreven nog vijftien van die organisaties rode cijfers.

Intrakoop is een coöperatie die de inkoop van honderden Nederlandse zorginstellingen voor zijn rekening neemt.

Mogen we even je aandacht.
Dit is een artikel van De Limburger dat gratis beschikbaar is voor iedereen. Dat geldt niet voor alle artikelen, want zogeheten Plus-artikelen zijn exclusief voor onze abonnees. Zonder abonnees kunnen wij namelijk geen Limburgs nieuws maken. Kies voor goede en betrouwbare regionale journalistiek in Limburg, met liefde en passie gemaakt.

Er is al een abonnement voor 7,50 per maand.

Bekijk abonnementen