Te koop: het 'ouderlijk huis' van Harry Potter

Print
Te koop: het 'ouderlijk huis' van Harry Potter

De voorkant van het huis aan Water Street. Afbeelding: Carter Jonas

Het huis aan de Halvemaanstraat in Goderics Eind staat te koop. Bij de echte Harry Potter-fan gaat er waarschijnlijk meteen een lampje branden. Voor de minder grote fan: het gaat hier om het huis waar Harry het eerste jaar van zijn leven doorbracht met zijn ouders Lily en James. Of nou ja, het huis waar producent Warner Bros zich door liet inspireren.

Filmontwerper Stuart Craig, de man die diverse sets ontwierp voor de zeven Harry Potter-films, gebruikte het huis in de Britse plaats Lavenham als inspiratiebron voor het geboortehuis van Harry. Maar omdat zijn gewenste ontwerp te veel afweek van het origineel, werd het huis door producent Warner Bros volledig nagebouwd in de studio. 

Wie het huidige huis vergelijkt met het huis in de films, moet daarom wel wat extra fantasie gebruiken om de overeenkomsten te zien. Zo is de buitenkant van het huis in de films wit met houten planken, terwijl het in werkelijkheid een rode, bakstenen buitenkant met planken heeft. Ook heeft het huis van Harry twee schoorstenen en geen klein torentje, terwijl het echte huis één schoorsteen telt en wel een klein torentje. Desalniettemin is het huis onmiskenbaar gebruikt als inspiratiebron, wat het de laatste jaren tot een toeristische trekpleister heeft gemaakt. Voor het huis staat dan ook trots een bord met wat extra informatie over de films. 


Voor het huis staat een bord met wat achtergrondinformatie. © Wikimedia

Goderics Eind
Het fictieve dorpje Goderics Eind - of Godric's Hollow in het Engels - was in de Harry Potter-reeks niet alleen de eerste woonplaats van de Potters, maar ook dat van schoolhoofd Albus Perkamentus. Het is ook de plek waar de ouders van Harry werden vermoord door Voldemort en waar Harry op de plaatselijke begraafplaats in de val werd gelokt door zijn aartsvijand. 

Ook een leuk detail: het huis was jarenlang in het bezit van de familie De Veres, de op een na rijkste familie van Engeland, op de koninklijke familie na. Het gerucht gaat ook dat de Britse koning Henry VIII er heeft gelogeerd tijdens een jachtpartij in 1498. Het huis zou zijn gebouwd rond 1400. 

De liefhebber die denkt zich wel thuis te kunnen voelen in het magische stulpje moet er wel een flink aantal galjoenen voor overhebben. Of ruim 1.1 miljoen euro, dat kan ook. Voor dat geld krijg je wel zes middeleeuwse slaapkamers, een schilderatelier, twee keukens, een grote eetkamer en een losse zitkamer. In de grote bloementuin is een kippenren, een stal en een buitenkeuken te vinden. 

Wie er wil gaan wonen moet niet raar opkijken als er continu fotograferende toeristen voor de deur staan. De voordeur van het huis aan Water Street schijnt, na de voordeur van de Britse premier, de meest gefotografeerde voordeur van Engeland te zijn. 

Toegang tot alle Plus-artikelen?

Word nu abonnee en lees al onze Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Ruim 110.000 tevreden lezers gingen je al voor.

Bekijk de actie-abonnementen