Kippenboeren: schade minimaal 150 miljoen

Print
Kippenboeren: schade minimaal 150 miljoen

Foto ter illustratie Afbeelding: ANP

De schade voor de pluimveesector als gevolg van het schandaal met verontreinigde eieren bedraagt minimaal 150 miljoen euro. "Als het consumentenvertrouwen niet snel herstelt, kan dat oplopen tot 300 miljoen'', zegt Hugo Bens, vakgroepvoorzitter pluimveehouderij van de ZLTO.

Nederland telt ongeveer 1000 leghenbedrijven, waarvan er volgens Bens ongeveer 150 direct getroffen zijn. "Die mensen hebben schade van tonnen. Maar ook de bedrijven die niet direct betrokken zijn komen hier niet zonder kleerscheuren vanaf. Zij worden geraakt door het gedaalde consumentenvertrouwen'', aldus de voorzitter.

Imagoschade
Door het eierschandaal zijn kippenbedrijven op slot gegooid door de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA). Daarbij zijn er miljoenen eieren vernietigd en kippen geruimd. De geleden schade staat volgens Bens los van de imagoschade van het Nederlandse ei. "Dat is lastig te berekenen."

ZLTO is een vereniging van 15.000 boeren en tuinders in Zeeland, Noord-Brabant en Zuid-Gelderland.
 

Mogen we even je aandacht.
Dit is een artikel van De Limburger dat gratis beschikbaar is voor iedereen. Dat geldt niet voor alle artikelen, want zogeheten Plus-artikelen zijn exclusief voor onze abonnees. Zonder abonnees kunnen wij namelijk geen Limburgs nieuws maken. Sluit je daarom ook aan en kies voor goede en betrouwbare regionale journalistiek in Limburg, met liefde en passie gemaakt. Juist in deze onzekere tijden.

Er is al een abonnement voor 7,50 per maand.

Bekijk abonnementen