Noodweer Noord-Italië: 'De camping leek wel een rampgebied'

Print
Noodweer Noord-Italië: 'De camping leek wel een rampgebied'

Afbeelding: JP Becht

Hoewel de temperatuur in het zuiden van het land nog tropische temperaturen bereikt, kampt het noorden van Italië met noodweer. Het begon afgelopen weekend met regen en onweer, met als hoogtepunt een heftige hagelbui van gisterenavond. ,,De camping leek wel een rampgebied."

JP en Lida brengen hun vakantie door met hun twee kinderen van 4 jaar en 6 maanden oud in Bardolino aan het Gardameer. "Het was behoorlijk heftig. De grootte van de hagelstenen varieerde van een knikker tot een gehaktbal", vertelt JP.  

Tientallen Nederlandse kampeerders werden slachtoffer van het noodweer. Bij de alarmcentrale van de ANWB zijn zo'n veertig meldingen binnengekomen, liet een woordvoerster vandaag weten.

JP: "Iedereen is nu aan het opruimen en de schade aan het opnemen. Veel mensen hebben schade aan de auto met kapotte ruiten en spiegels, dakkoffers met gaten, maar er zitten ook gaten in parasols, tenten en kunststof tafels. Mensen stonden te huilen bij het zien van de schade die ze hadden. Dat was wel heftig om te zien. Veel mensen hebben besloten om te vertrekken."

Hersenschudding
JP vervolgt dat het bij sommigen niet bij materiële schade is gebleven. "Een gezin met twee kinderen vluchtte de bosjes in om te schuilen voor de hagel. De ouders wilden koste wat kost de kinderen beschermen. Door de grote hagelstenen heeft de moeder een hersenschudding en een flinke buil opgelopen en de vader zelfs een gat in zijn hoofd dat gehecht moest worden."

"Onze tafel ziet eruit als een gatenkaas maar verder zijn we er gelukkig ongeschonden vanaf gekomen. Onze oudste dochter was wel erg geschrokken van het lawaai en de hectiek, je kon elkaar bijna niet verstaan in de caravan." 

Hittegolf
Vorige week ging Italië nog gebukt onder een hittegolf met temperaturen van boven de 40 graden. Afgelopen weekend bereikte noodweer het noorden van het land. "Vorige week was het nog warm, té warm eigenlijk. In het weekend ging het regenen en onweren, maar deze hagelbui is wel de climax. Het is wel een domper op de vakantie, maar voor mensen die pas net zijn aangekomen natuurlijk nog een grotere domper."