Historische vondsten bij Hushoven in Weert

Print
Historische vondsten bij Hushoven in Weert

Foto van de opgravingen in Laarveld in Weert, waar nieuwbouwwoningen komen. Hier heeft hoogstwaarschijnlijk een rijpad gelegen, waar ze met karren overheen gereden zijn. Afbeelding: Mara van den Oetelaar

Bij opgravingen in nieuwbouwgebied Laarveld in Weert zijn resten van vier oude boerderijen en mogelijk een smidse gevonden. De vondsten dateren waarschijnlijk uit de vroege middeleeuwen; de twaalfde en dertiende eeuw.

Het gaat om een middeleeuwse nederzetting met boerenerven van ongeveer een hectare groot.

Aardewerk
In eerste instantie zijn er aardewerk uit de volle middeleeuwen (van ongeveer 1000 tot ongeveer 1250) en middeleeuwse grondsporen van gebouwen gevonden. Na nader onderzoek bleek het om een nederzetting te gaan: ‘plattegronden’ van houten middeleeuwse boerderijen, vijf waterputten, erfgreppels en een middeleeuwse weg met karrensporen.

Voorlopers
De gevonden resten zijn voorlopers van de latere lintbebouwing van het gehucht Hushoven. Aanvankelijk woonden mensen in die tijd op de locatie waar later akkers ontstonden. In de periode na ongeveer 1250 zag je de woningen verschuiven richting de omringende wegen. In dit geval gebeurde dat in de 13de en 14de eeuw in de richting van de Sint Donatuskapelstraat.

De opgravingen duren nog enkele weken. Bij de opgravingen aan de Sint Donatuskapelstraat is woensdag 16 augustus van 13.00 tot 16.00 uur een open dag met rondleidingen door archeologen.
 

Mogen we even je aandacht.
Dit is een artikel van De Limburger dat gratis beschikbaar is voor iedereen. Dat geldt niet voor alle artikelen, want zogeheten Plus-artikelen zijn exclusief voor onze abonnees. Zonder abonnees kunnen wij namelijk geen Limburgs nieuws maken. Sluit je daarom ook aan en kies voor goede en betrouwbare regionale journalistiek in Limburg, met liefde en passie gemaakt. Juist in deze onzekere tijden.

Er is al een abonnement voor 7,50 per maand.

Bekijk abonnementen