Historische vondsten bij Hushoven in Weert

Print
Historische vondsten bij Hushoven in Weert

Foto van de opgravingen in Laarveld in Weert, waar nieuwbouwwoningen komen. Hier heeft hoogstwaarschijnlijk een rijpad gelegen, waar ze met karren overheen gereden zijn. Afbeelding: Mara van den Oetelaar

Bij opgravingen in nieuwbouwgebied Laarveld in Weert zijn resten van vier oude boerderijen en mogelijk een smidse gevonden. De vondsten dateren waarschijnlijk uit de vroege middeleeuwen; de twaalfde en dertiende eeuw.

Het gaat om een middeleeuwse nederzetting met boerenerven van ongeveer een hectare groot.

Aardewerk
In eerste instantie zijn er aardewerk uit de volle middeleeuwen (van ongeveer 1000 tot ongeveer 1250) en middeleeuwse grondsporen van gebouwen gevonden. Na nader onderzoek bleek het om een nederzetting te gaan: ‘plattegronden’ van houten middeleeuwse boerderijen, vijf waterputten, erfgreppels en een middeleeuwse weg met karrensporen.

Voorlopers
De gevonden resten zijn voorlopers van de latere lintbebouwing van het gehucht Hushoven. Aanvankelijk woonden mensen in die tijd op de locatie waar later akkers ontstonden. In de periode na ongeveer 1250 zag je de woningen verschuiven richting de omringende wegen. In dit geval gebeurde dat in de 13de en 14de eeuw in de richting van de Sint Donatuskapelstraat.

De opgravingen duren nog enkele weken. Bij de opgravingen aan de Sint Donatuskapelstraat is woensdag 16 augustus van 13.00 tot 16.00 uur een open dag met rondleidingen door archeologen.
 

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf 1,04 per week.

Bekijk de aanbieding →