Nieuwe luchtmetingen bij papierfabriek vanwege angst buurt

Print
Nieuwe luchtmetingen bij papierfabriek vanwege angst buurt

Afbeelding: DL

Papierbedrijf Van Houtum in Swalmen laat op eigen initiatief luchtmetingen verrichten om de omwonenden gerust te stellen dat hun gezondheid geen gevaar loopt door uitstoot van de fabriek.

De buurt klaagt onder meer over stankoverlast en is bang dat de lucht ook schadelijke stoffen bevat. 

Eigenlijk is de provincie als vergunningverlener verantwoordelijk voor luchtmetingen, maar die heeft zo’n onderzoek tien jaar geleden al gehouden. De conclusie luidde toen dat Van Houtum ver onder de gezondheidsnormen blijft. 

Nieuwe meting
Vanwege de onrust onder omwonenden, onlangs geuit op een door het bedrijf belegde informatieavond, is Van Houtum bereid zelf  een extern bedrijf in te schakelen. Ook provincie, GGD en een comité vanuit de buurt worden bij het onderzoek betrokken. Wanneer de metingen precies plaats gaan vinden, kan commercieel directeur Ditte Kooyman nog niet zeggen. „Als het zover is, communiceren we dat meteen met de buurt. Om de resultaten bekend te maken, beleggen we weer een informatieavond.”

Vliegen en ratten
Andere klachten zijn inmiddels  een stuk  verminderd dankzij maatregelen.  Zo klaagden omwonenden ook over vliegen, ratten en vrachtverkeer. Om de overlast van vliegen tegen te gaan, gebruikt van Houtum alleen nog schone, van vliegen gezuiverde drankverpakkingen als grondstof. Vanaf juni worden  drankkartons zo snel mogelijk verwerkt en louter nog binnen opgeslagen. Voor de overlast van ratten die in de nabije Swalm zitten en links en rechts in tuinen werden gesignaleerd, heeft het bedrijf een rattenvanger in de arm genomen.

Vrachtverkeer
Verder klagen bewoners van de Boutestraat over overlast van vrachtverkeer. Het is de bedoeling dat trucks met bestemming Van Houtum gebruikmaken van de Hollestraat/Stationsstraat, maar navigatiesystemen leiden chauffeurs via de Boutestraat. „We wijzen transportondernemers er keer op keer weer op”,  zegt Kooyman.

De commercieel directeur benadrukt dat het bedrijf zeer hecht aan een goede relatie met het dorp. „We zitten hier al 85 jaar. Bovendien staat duurzaam en verantwoord ondernemen bij ons hoog in het vaandel.”

Mogen we even je aandacht.
Dit is een artikel van De Limburger dat gratis beschikbaar is voor iedereen. Dat geldt niet voor alle artikelen, want zogeheten Plus-artikelen zijn exclusief voor onze abonnees. Zonder abonnees kunnen wij namelijk geen Limburgs nieuws maken. Sluit je daarom ook aan en kies voor goede en betrouwbare regionale journalistiek in Limburg, met liefde en passie gemaakt. Juist in deze onzekere tijden.

Er is al een abonnement voor 7,50 per maand.

Bekijk abonnementen