De strenge scheidsrechter in de eiercrisis

Print
De strenge scheidsrechter in de eiercrisis

Afbeelding: Robert Muts

Nederland is sinds twee weken in de ban van het luizenbestrijdingsmiddel fipronil. Deze stof is onverhoopt in tienduizenden eieren terechtgekomen. De NVWA is onverbiddelijk, ondanks de toenemende druk om soepeler om te gaan met normen voor ‘fipronileieren’. Regels zijn regels. En dat is terecht, helemaal als het over ons voedsel gaat.

De scheidsrechter heeft het altijd gedaan. Is de ene partij niet boos, dan is het de andere wel. De belangrijkste taak van de arbiter is ervoor te zorgen dat iedereen zich aan de regels houdt. De Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit (NVWA) vertolkt in de recente fipronilcrisis de rol van de onverbiddelijke scheidsrechter, met als inzet het waarborgen van onze voedselveiligheid. Ze stelt zich keihard op.

Toxicologen
Hoewel diverse Nederlandse toxicologen er al enige dagen op wijzen dat Nederland ten opzichte van andere landen een wel erg strenge norm hanteert, is de NVWA onvermurwbaar. Bevat een ei omgerekend meer dan 0,005 milligram fripronil per kilo, dan wordt het direct uit de handel genomen. Ter vergelijking, in België is 0,72 milligram fipronil per kilo toegestaan. Dat is 144 keer zo veel als bij ons in Nederland. Je vraagt je af hoe dit mogelijk is binnen de Europese Unie.

Nachtmerrie
Laten we eerst even de situatie van de kant van de pluimveehouders belichten. Zij zijn beland in een vreselijke nachtmerrie, met desastreuze gevolgen voor veel bedrijven. De economische schade loopt nu al in de miljoenen euro’s. Een faillissementsgolf dreigt in de sector als er geen overheidssteun komt om de pluimveehouders te helpen. Al dagenlang moeten tienduizenden eieren worden vernietigd.

Afgemaakt
Daarnaast worden tienduizenden kippen afgemaakt. Maar er ligt nog een veel grotere dreiging voor de pluimveesector op de loer: imagoschade. De fipronilcrisis schopt namelijk deuken in het tot voor kort onkreukbare imago van het Nederlandse ei, want ook in het buitenland blijft de fipronilcrisis niet onopgemerkt. In diverse landen zijn Nederlandse eieren al uit de supermarktschappen gehaald.

 

Lees het complete artikel in de krant van vandaag.

Al abonnee? klik hier om naar de digitale krant te gaan.

Nog geen abonnee en verder lezen?
Probeer de digitale krant dan 4 weken gratis!

Probeer nu

 

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →