Maanden uitstel dreigt voor aansluiting Buitenring

Print
Maanden uitstel dreigt voor aansluiting Buitenring

Artist Impression van Buitenring Parkstad Limburg. Afbeelding: Geonius

Kunnen de machines maandag worden gestart? Of wordt de planning om te beginnen met de aansluiting van de Buitenring bij Nuth met maanden uitgesteld?

Op die vragen krijgt de provincie Limburg vrijdag antwoord als de rechter uitspraak doet in een kort geding dat is aangespannen tegen de grondeigenaar van het landgoed bij kasteel Reijmersbeek. Die verbiedt iedereen in een werkhesje de toegang. 

Stookseizoen
Komt er géén groen licht, dan loopt de planning van de provincie mogelijk in het honderd. De gasunie moet namelijk het werk voorbereiden om op uiterlijk 27 september een nieuwe gasleiding aan te sluiten op het bestaande netwerk. Na die datum begint het ‘stookseizoen’ en kan de gasleiding acht maanden niet worden aangesloten. Dat zou een gigantische tegenvaller zijn voor de provincie, die al sinds 1 augustus de machines heeft klaarstaan. De grondeigenaar gooide echter roet in het eten door meerdere keren een rechter te wraken.

Aanval
Vandaag koos de provincie voor de aanval door in een kort geding te vragen om vervroegd gebruik te mogen maken van het perceel. Nog voordat de onteigeningsprocedure is afgerond. "Het besluit van onteigening is onherroepelijk. Vast staat dat de provincie de percelen uiteindelijk in eigendom krijgt. Vooruitlopend hierop willen we nu het land op”, vertelt projectmanager Marco Luijten van Buitenring Parkstad Limburg.

Zelfgecreëerd
De grondeigenaar, die zelf niet op het terrein woont, ziet het spoedeisend belang niet. Zijn advocaat Roger Cratsborn stelde gisteren tijdens de zitting dat de provincie er zelf voor gekozen heeft de bulldozers alvast te starten, terwijl in een eerdere planning stond dat er pas medio 2018 op het landgoed gewerkt zou worden. „Het gaat hier dus om een zelfgecreëerde spoedeisendheid.”

Mogen we even je aandacht.
Dit is een artikel van De Limburger dat gratis beschikbaar is voor iedereen. Dat geldt niet voor alle artikelen, want zogeheten Plus-artikelen zijn exclusief voor onze abonnees. Zonder abonnees kunnen wij namelijk geen Limburgs nieuws maken. Sluit je daarom ook aan en kies voor goede en betrouwbare regionale journalistiek in Limburg, met liefde en passie gemaakt. Juist in deze onzekere tijden.

Er is al een abonnement voor 7,50 per maand.

Bekijk abonnementen