Streep door bezoekerscentrum over Maas

Print
Streep door bezoekerscentrum over Maas

Afbeelding: Remco Koumans

De stichting het Limburgs Landschap heeft de stekker uit het plan voor het bezoekerscentrum aan de Oolderplas in Roermond getrokken. Het zou het eerste bezoekerscentrum van de natuurorganisatie worden met de Maas als centrale thema. Volgens projectleider René Gerats vindt de stichting er bij nader inzien te veel (financiële) haken en ogen aan zitten.

Met het schrappen van het bezoekerscentrum vallen alle andere plannen voor de Oolderplas (voorlopig) ook in duigen. Eigenaar Jan Theunissen van Oolderhof wil er onder meer een harbourclub, een terras aan het water met steiger realiseren, zodat botenbezitters aan kunnen meren voor een hapje en drankje.

Verder wil Theunissen strandlofts  op de oever bouwen waarin je romantisch kunt overnachten. Ook het windsurfcentrum en de surfclub aan de Oolderplas willen hun accommodaties opwaarderen.

Winterbed
Om de plannen in het winterbed van de Maas te kunnen realiseren, moeten er compensatiemaatregelen genomen worden, die er voor zorgen dat de waterstand in de rivier daalt. Bij de Oolderplas waren die na tien jaar bakkeleien met Rijkswaterstaat en provincie gevonden in het creëren van een doorgang aan de noordzijde. Hier zou een stuk grond afgegraven worden zodat het water verder kon stromen, met een nieuwe doorvaart voor boten en daarover een brug.

Compensatie
Volgens Gerats werd elke partij geacht 20 procent van zijn investering in de compensatiemaatregel te stoppen. "Daarmee werd  het paviljoen wel erg duur. Bovendien lag alle risico bij ons als grootste initiatiefnemer. We werden ook nog eens verantwoordelijk voor het onderhoud van de nieuwe doorgang.”

Als derde factor speelt volgens de projectleider mee dat er tijdens de presentatie van de plannen eind 2015 nogal wat weerstand kwam vanuit Ool. Bewoners vreesden verkeersoverlast en wilden een nieuwe weg naar het bezoekerscentrum achter de dijk langs.

Jan Theunissen betreurt het ten zeerste dat Limburgs Landschap zich terugtrekt. Hij hoopt zijn plannen te zijner tijd alsnog te kunnen realiseren door mee te liften op compensatiemaatregelen die de nieuwe eigenaar Perry Houkes van de Noorderplas in de Weerd moet treffen om zijn initiatieven voor deze waterplas van de grond te krijgen. 

Studie
Wat voor waterverlagende maatregelen precies bij de Noorderplas toegepast worden, is momenteel onderwerp van studie. Daarom wil noch gemeente, noch provincie, noch Rijkswaterstaat er iets over kwijt.